Eltörli a kormány a vasárnapi zárvatartást

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Már kedden megszavazhatja a parlament, ígéri Rogán Antal, aki szerint főleg a nők körében népszerűtlen a vasárnapi boltzár.


Bár a céljaikat jelentős mértékben elérték, mégis úgy döntött a kormány, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmát tartalmazó törvényt visszavonják néhány héttel a bevezetésének egy éves évfordulója után – jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfői sajtótájékoztatóján. Mindenben a hatálybalépés előtti, 2014. március 14-i helyzetet állítják vissza, vagyis a dolgozók vasárnap újból 50 százalékos pótbérre lesznek jogosultak.


Rogán azzal magyarázta döntésüket, hogy a kormány mérlegelte, érdemes-e az ügyben népszavazást tartani és emiatt heteken keresztül vitázni, és úgy döntöttek, hogy nem. Két szempontból sem: egyrészt nagyon sokan ellenezték a zárvatartást, a „felmérések szerint különösen a nők körében bizonyult népszerűtlen intézkedésnek” – mondta a miniszter. Másrészt sokkal fontosabb jelenleg a kötelező betelepítésről szóló vita a kormány számára.

A kormány már be is nyújtotta a javaslatot, kivételes eljárást kérnek (ezt személyesen Orbán Viktor írta alá), vagyis ha az ellenzék is úgy gondolja, akár már holnap megszavazhatja az Országgyűlés – mondta Rogán Antal.

A népszavazás elmaradásával egyébként 4-5 milliárd forintot spórol meg az állam – mondta egy kérdésre a miniszter.


Pedig

Rogán Antal a sajtótájékoztatóját Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel tartotta, aki arról beszélt, hogy ennek ellenére jelentős részben teljesültek a kormány célkitűzései. Nőtt a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatottak száma is, ráadásul még mindig munkaerőhiány van ezen a területen.


A döntés hátterében az áll, hogy a választási irodánál történt februári botrány után – amikor is kopasz emberek akadályozták meg Nyakó Istvánt, hogy elsőként nyújtsa be kérdését a vasárnapi zárvatartásról – múlt hét szerdán a Kúria hitelesítette az MSZP-s politikus kezdeményezését, a hercegalmi polgármester felesége, Erdősi Lászlóné által benyújtott kérdés hitelesítését viszont megtagadta.

A vasárnapi zárvatartás történetét a témába vágó legjobb idézeteken keresztül itt foglaltuk össze.