Elton John a kedvence a beteg melegekről posztoló DK-snak

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Gyurcsány Ferenc személyesen rúgta ki a DK-ból a fekáliás végbélnyílásra gerjedő homoszexuálisokról posztoló baksai háziorvost, megyei közgyűlési tagot, Sütő Lászlót. Az egykor rendszerellenes, az FKGP-t is megjárt, magát ateista liberálisnak tartó Sütő szerint viszont orvosi kérdésből politikát csinálni idiótaság, a melegek pedig nyugodtan, békében élhetnek. De azért családot ne akarjanak. Interjú.


Megbánta?

Mit kellett volna megbánnom? Én egy tudományos álláspontot képviselek, ez egy orvosszakmai kérdés. Aki ilyenből csinál politikát, az az idióta.

Pontosítson! Kire gondol?

Ez azokra vonatkozik, akik a Pride-okat szervezik és akik a homoszexualitást tiszteletre méltó másságnak nevezik. Én betegségnek tartom.

Betegség, tehát gyógyítható?

Nem. Ma még nem. Látom kételkedik, de pillanatok alatt meg fogom győzni. Biztos hallott már a kromoszómarendellenességekről. A génhibák okozta betegségeknek számtalan formája van, melynek lényege, hogy egy molekulát vagy egy molekula részét nem képes a szervezet előállítani. Ha ez a molekula vagy molekularész a nemi hormonokat érinti, akkor ez a nemiséget meghatározó tényezővé válik, és igenis befolyásolja a nemi identitást. Ez nem vitatható, ezt mondja a tudomány.

A hatvanas években egyes férfibűnözők cselekedetei mögött azt sejtették, hogy az illető egy plusz Y-kromoszómával rendelkezik.

Igen.

Aztán a tudomány bebizonyította, hogy helytelen ez az elképzelés.

De van úgy, hogy nem egy teljes csak egy eltörött kromoszóma van pluszként. Mondom, a fő ok ott van a genetikai meghatározottságban.

Csak, hogy tisztázzuk: ma nem tekinti betegségnek a homoszexualitást a tudomány.

Én annak tekintem. A tudomány meg nem mer állást foglalni. Ebben a témában velem nem mer kiállni senki vitatkozni. Aki nem tanulta meg jól a biokémiát, az nem tudja összekapcsolni ezeket az összefüggéseket.Miért volt fontos, hogy ilyen irányú nézeteit most közzétegye?

Berkecz Balázs, az Együttben politizáló ismerősöm felhívást tett közzé, hogy menjünk a Pride-ra. Egyébként egész évben a kutya sem törődik a homoszexuálisokkal, és szerintem minden joguk meg van adva ahhoz, hogy nyugodtan és békében éljék az életüket.

A homoszexuálisok nem így érzik. Például nem házasodhatnak, nem fogadhatnak örökbe.

Ezt nagyon helyesnek tartom.

Akkor még sincs meg minden joguk.

Ez nem is kell, hogy meglegyen, mert egy olyan párkapcsolat, amely eleve kizárja az utódnemzés lehetőségét, az szerintem nem lehet elfogadott családmodell egy normális országban.

Egy heteroszexuális, de meddő párnál is eleve kizárt az utódnemzés lehetősége.

De ott normális családmodellt lát a gyerek. Értem a maga logikáját, de nem ez a lényeg. Két férfi nem egy egészséges családmodell. A nemiség a fajfenntartó ösztönön alapul, ergo ebből következik, hogy egy férfi és nő között természetes. Ez középiskolai biológiai tankönyvben is tananyag. Ebből az következik, hogy a család férfi és nő között, a gyerekekkel család. Az én véleményem ez.

Vagyis a családi élet boldogsága nem jár a homoszexuálisoknak ?

Éljenek boldogan, élettársi kapcsolatban. Csináljanak, amit akarnak. Én liberális felfogású vagyok.

Khm...

Kivételes esetben nem zárkózom el attól, hogy a homoszexuálisok is fogadhassanak örökbe. De azokat egyedi esetekként kell elbírálni.

Mi van azokkal a melegekkel, akik azért házasodhatnának, hogy a kórházban fekvő társukhoz beengedjék őket, mint hozzátartozót?

Beengedik. Bárki bemehet a kórházba. Ezt csak állítják.

Nem hallott arról, hogy valakihez csak a hozzátartozóit engedik be?

Bocsánat, én orvos vagyok, a kórházi személyzettel igazán kapcsolatom van, nem kell személyi igazolványt mutatni senkinek.Ebben sem értünk egyet, de kanyarodjunk vissza egy korábbi megnyilvánulására, aminek komoly következményei lettek. Önt elítélték államellenes izgatásért.

1956 tízéves évfordulóján volt egy véleménynyilvánításom, ami nem tetszett az akkori hatalomnak. Hazugság, hogy 56 ellenforradalom volt, a felkelők nagy része munkás és párttag volt. Egy diktatúra túlkapásait unta meg az ország. Én kimondtam, hogy nem volt ellenforradalom. És feliratokon is jeleztem.

Stencilezett?

Nem, a falra festettem.

Mit írt fel?

Van, amire emlékszem, van, amire nem.

És amire emlékszik?

Azt meg nem szeretném elmondani. Ilyet írtam, hogy „Lenin nagy fej volt, de amit mondott, az 70 évvel azelőtt volt”.

Mit kapott ezért?

Először egy évet, utána nyolc hónapot felfüggesztve. És két évre eltiltottak a továbbtanulástól. Abban a két évben voltam katona, egyenruhában mentem felvételizni az orvosira.

Hogy került kapcsolatba a politikával?

Középiskolásként sokat nyaraltam falun a tanító nagyapámnál. A vele való beszélgetéseken, meg a játszótársaimmal, akik többségében volt kulákcsaládokból kerültek ki. Annyira hatottak rám, hogy a rendszerváltás után az első párt, amibe beléptem, a kisgazdapárt volt. Ez nem mond ellent a baloldali érzelműségemnek. Hiszen az egyedüli, igazi baloldali programot ebben az országban az a kisgazdapárt hajtotta végre, amelyik elvette a nagybirtokokat és szétosztotta 625 ezer szegény család között.

Azért a rendszerváltás utáni FKGP kicsit távol áll ettől. Mikor romlott meg a viszony?

Akkor szakadt el a cérna, amikor a kárpótlási törvénnyel kapcsolatos viták jöttek. A nagyapám mindig arra tanított, hogy egy falusi értelmiséginek mindig ki kell állnia azokért, akik között él. Én ezt olyan lelkesen csináltam, hogy a kisgazdák Baranya megyei elnöke lettem. Onnan rúgott le Torgyán 98-ban.

Közben polgármester is volt?

90-től 98-ig, majd 2006-tól egy ciklusra. Függetlenként. Falun nem csináltunk pártpolitikát.

Hova ment a kisgazdáktól?

Apámat 2005-ös haláláig rendszeresen vittem az MSZMP, majd az MSZP gyűléseire. Kíváncsiságból egy-kétszer ott ragadtam. Amikor édesapám meghalt, azt mondták, üljek be a helyére. Így lettem MSZP-tag. Mint említettem, én baloldali, együttérző, szolidáris típus vagyok és szerintem kellő mértékig liberális gondolkodású.

Elmondaná, mit ért liberális gondolkodás alatt?

Vallom, hogy a liberalizmusnak helye van a művészetben, a kutatásban. A legnagyobb alkotóenergiákat ez tudja felszabadítani. De nem vagyok híve annak a szabadosságnak, amikor a liberalizmus alatt szétdarabolják a szakszervezeteket vagy az egyházakat. Igaz, utóbbiakért nem kár, mert ateista vagyok.Mit talált a 2005-ös MSZP-ben?

Volt egy fiatalember, aki demokratizálni akarta a pártot.

Magas volt és szemüveges?

Igen. Bebetonozott fickók ültek a pártban és ez a fiatalember rendet akart csinálni, meg is alakította a Demokratikus Platformot. És akkor csatlakoztam hozzá. Amikor a megújítási kísérlet párton belül megbukott és külön párttá szerveződött, akkor követtem Gyurcsány Ferencet. Akit egyébként a politika egyik legkimagaslóbb egyéniségének tartok. Többször beszélgettem vele, szuperintelligens, karizmatikus, igazi pártelnöknek való személyiség. Én büszkén vállaltam, hogy mellé állok, de ezt a mostani kiállását nem tudom hova tenni.

Megtalálta a számítását a DK-ban?

Nekem nem volt számításom.

Valamit csak várt, különben miért csatlakozott egy politikai párthoz?

Mert aki politizál, az önmagán kívül egy nagyobb közösségért is akar tenni. Én nem tudok csendben maradni, ha közéleti témáról van szó. Nagyon jó csapat a DK, sajnálom, hogy most megszakad velük a kapcsolatom, de a tudománnyal szemben én nem leszek hajlandó a pártálláspont szerint alakítani a véleményem.

Jelentkeztek párttársai a DK-ból a mondatai után?

Rengetegen írtak és hívtak, hogy „Laci, veled értünk egyet”. Én egyébként nem emlékszem, hogy a DK-ban bárki megszavazta volna, hogy a homoszexualitáshoz hogyan viszonyuljunk. Túl van ez lihegve, ha a Pride nem volna, nem is beszélnénk ennyit a témáról.

Többek között nem pont azért van a Pride, hogy beszéljünk a témáról? Hogy ne kelljen embereknek félelemben élniük?

Én nem tudok olyat, hogy bárkit bántottak volna. Az egész megyében nem tudok ilyen esetről.

Sajnos rengeteg ilyen eset történik országszerte. De akkor inkább azt kérdezem, itt Baksán ismer homoszexuálisokat?

Nem ismerek olyat, aki az lenne. Lehet, hogy van.

Vagy talán nincs bátorsága előbújni?

Ez nem beszédtéma a kisemberek között.

Szerintem az mindenhol téma, hogy ki kit szeret. Megtenné ön szerint egy meleg baksai nő, hogy barátnőjével kézen fogva bemegy a presszóba és ott megcsókolják egymást?

Nem tudom. Nem találkoztam ilyennel. Lehet, hogy azért, mert nem meri, lehet, hogy azért, mert nincs. Tudja a Pride-ról is az a véleményem, hogy nem a jogaikat vívják ki, hanem ellenszenvet. Nem ez a helyes fóruma annak, hogy a jogaikért harcoljanak.

Ez az ön véleménye, bár ön – mint mondta – nem ismer homoszexuálisokat.

Nem. De kedvencem Elton John, Freddie Mercury. És Csajkovszkij az egyik kedvenc zeneszerzőm.

Ez dicséretes, de nem lehet, hogy a Pride résztvevői, szimpatizánsai úgy vélik, hogy nekik ne mondja meg egy olyan ember, aki nem is ismeri őket, hogy hogyan védjék a jogaikat?

Az én véleményemet nemcsak hogy nem fogadták el, hanem kimondani is bűn volt. Én a homoszexuálisokat nem bántottam. Azzal, hogy azt mondom, betegség, azzal azt is mondom, hogy bántani nem szabad őket, hisz erről nem tehetnek. Aki az én mondataimat nem tudja így értelmezni, annak komoly baj van a szövegértési képességével.

Számolt azzal, hogy ráég önre, hogy ön a buzizó?

Ezt a szót én ki sem mondtam. Aki kicsit is ismer, az tudja, hogy ennél messzebb semmi nem áll tőlem, hogy bármilyen betegségben szenvedőre én dehonesztáló jelzőt tegyek.