"Eltiltotta" az IHF a kézi-vb-n hibázó videobírót

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

Eredményt befolyásoló hibája miatt nem kap több szerepet a dániai tornán a videobíró, ahogy a francia–dél-koreai meccs játékvezetői sem.


A nemzetközi szövetség (IHF) honlapján kedden megjelent közlemény emlékeztet arra, hogy a hétfői Koreai Köztársaság–Franciaország (22-22) találkozó 17. percében, Ju Hjun Dzsi lövése után videobírót alkalmaztak annak megállapítására, hogy a labda teljes terjedelmével a gólvonal mögé került-e.


Ez még csak helyzet, de nem gól, és, ha bemegy a labda, akkor sem biztos, hogy gól


A zsűri a felvétel megtekintése után nem ítélt gólt, de a meccs után kiderült, hogy a rendszer nem a teljes jelenetet játszotta vissza, csak a végét, amikor a labda másodszor pattant a kapufáról a gólvonalra. Ekkor a labda valóban nem volt bent, ezt megelőzően viszont igen.

Az IHF elismerte a hibát, és úgy döntött, hogy a szóban forgó mérkőzésen tevékenykedő játékvezetők és zsűritagok a világbajnokság további részében már nem kapnak feladatot. A közlemény kiemeli, hogy a videobírót sikeresen alkalmazták a katari férfi vb-n, de a hétfői eset miatt a dániai torna folytatásában nem fogják használni, mert nem zárható ki teljes mértékig a hiba lehetősége. Mindezek ellenére – a szabályok értelmében – a koreai csapat nem óvhatja meg a meccs végeredményét.
A nemzetközi szövetség továbbra is fontosnak tartja a játékvezetők munkájának technikai támogatását, de álláspontjuk szerint a jelenlegi rendszer további fejlesztésre, pontosításra szorul.


A C csoportban Franciaország egy győzelemmel és egy döntetlennel a második, Dél-Korea két döntetlennel a negyedik helyen áll. Az A csoportot két győzelemmel vezető magyar válogatott kedden (ma) 18.30 órától Montenegróval játszik.