Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet

Fotó: MTI/EPA / Katja Hrisztodolu

-

Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet kedden, 60-80 emberrel a fedélzetén - jelentette a RIK ciprusi állami tévéadó. A nők és gyerekek a hírek szerint leszállhatnak.


A gépnek a ciprusi Larnaca repülőterén kellett leszállnia. Egyiptomi forrás szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna landolnia. A larnacai repülőtérre közlekedő gépeket egy másik ciprusi légikikötőbe irányítják át.A hatóságok azóta megerősítették, hogy eltérítették a gépet. Egy ciprusi illetékes szerint valószínűleg robbanószerkezet is van az egyiptomi utasszállító repülőgép fedélzetén. A pilóta a BBC szerint azt mondta, egy felfegyverzett férfi van a fedélzeten, aki robbanóövet visel. A tárgyalások elkezdődtek. Korábban a rendőrség is egy géprablóról beszélt.

A ciprusi rendőrséget természetesen riadóztatták, a helyi minisztérium pedig válságülést hívott össze. A ciprusi televíziók jelentése szerint az utasok egy része - köztük nők és gyerekek - leszállt a gépről. Az élőben közvetített képek szerint 40-50 emberről lehet szó. Az Egyptair légitársaság közlése szerint viszont négy külföldi utas és a legénység kivételével mindenki elhagyhatta a repülőt.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság korábbi közleménye szerint a gépen 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott. Biztonsági források szerint az utasok között volt nyolc brit és tíz amerikai állampolgár is.
Teljesen ellentmondásos adatok vannak az utasok számáról: egyes források 60, mások 81 emberről beszélnek.


Az Al Jazeera angol kiadása azóta megnevezte az elkövetőt: ő Ibrahim Samaha. A 20 éves líbiai a helyi média értesülése szerint egy furcsa kéréssel is előállt: a hatóságok juttassanak el egy levelet egy ciprusi görög lánynak. Ezt később más hírforrás is megerősítette, hozzátéve, hogy a nő, az elkövető felesége.

A legfrissebb hírek szerint egyiptomi állampolgárságú az elkövető. A ciprusi közszolgálati rádió értesülése szerint a géprabló politikai menedékjogot kért a hatóságoktól. Úgy tudni, hogy volt felesége Cipruson él. Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora, míg más, német források szerint az egyiptomi Alexandriában tanul állatorvosnak.