Elterelő támadásba kezdett az ISIS

-

Az Iszlám Állam fegyveresei pénteken támadást indítottak az északkelet-iraki Kirkuk több pontján. Az akció célja elvonni a hatóságok figyelmét a várostól 170 kilométerre délkeletre fekvő Moszulnál folyó harcoktól.


A terület a kurd erők ellenőrzése alatt áll.

Kirkukot több robbanás rázta meg, illetve összecsapások kezdődtek, amelyek jelenleg is tartanak. Robbanómellényt viselő fegyveresek ütöttek rajta közigazgatási épületeken. Szemtanúk elmondták, hogy az összecsapások többsége a városközpontban, a kormányzati épületegyüttesnél zajlanak.

Egy kurd titkosszolgálati tiszt azt mondta, hogy négy öngyilkos támadó ütött rajta a rendőrség székházán, egy ellenőrző ponton és egy járőregységen.

A Rudáv kurd tévé felvételein füst gomolyog a város felett. A műsorban Nadzsmafin Karim, a település kormányzója ugyanakkor bejelentette, hogy a fegyveresek nem foglaltak el kormányzati épületet.

Az ISIS szócsöve, az Aamák hírügynökség azt írta, hogy embereik követték el a támadást.

Más források arról is beszámoltak, hogy egy erőműnél öngyilkos merénylet történt, Kirkuktól negyven kilométerre északnyugatra, Dibisznél. Három merénylő robbantotta fel magát. A detonációban meghalt az erőmű 12 iraki alkalmazottja és négy műszaki szakembere.