Eltemették Szabad Györgyöt

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A rendszerváltás utáni első házelnök gyászszertartásán több korábbi és jelenlegi vezető is ott volt. Áder János köztársasági elnök és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is beszédet mondott.


„Érdemem kevés, ezt a feladatot nem kerestem, de vállalom" – idézte Szabad György szavait Áder János, amelyekkel a történész, akadémikus 1990-ben elvállalta a házelnöki megbízatást. A köztársasági elnök hangsúlyozta, az elhunyt életútja azt üzeni: az ember életének nem a pénz, nem a rang, nem a hatalom, hanem csakis a szabadság és a tisztesség képes méltóságot adni.


„Ma egy olyan magyar hazafinak adunk végtisztességet, aki tudósként, politikusként minden szívdobbanásával éltetni igyekezett azt a kossuthi gondolatot, amely így szól: „a haza örök, s nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz” – tette hozzá Áder.


Szabad Júlia, Szabad György lánya fogadja Orbán Viktor miniszterelnök részvétnyilvánítását


Orbán Viktor miniszterelnök (háttal), Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Katona Béla volt házelnök


Áder János köztársasági elnök a Fiumei úti sírkertben azt mondta: Szabad György azt vallotta, a hazát csak a nemzet szabadsága, a polgári szabadságjogok érvényesülése teheti naggyá; ezért a szabadságért dolgozott és küzdött egész életében


Szabad György nagy hatású történetíró, és iskolateremtő tanár volt, aki több generáció történeti gondolkodásán hagyta rajta a kézjegyét - mondta Lovász László, az MTA elnöke


Lovász László kiemelte: Szabad György szónoki erővel, metsző szavakkal és szenvedélyesen küzdött az általa vallott értékekért. „Elragadtatott és magával ragadó egyéniség volt, korszakos és valóban felejthetetlen képviselője az akadémiának. Nagy magyar történetírót és nagy magyar polgárt búcsúztatunk". Az MTA elnöke kitért arra, hogy Szabad György történészi életművének alapját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc képezte. Felidézte, hogy Szabad György már 1983-ban, az MTA levelező tagjaként mondott székfoglalójában hitet tett Magyarország függetlensége mellett.


Erdődy Gábor, az ELTE rektorhelyettese, egykori tanítvány arról beszélt, hogy Szabad György karizmatikus személyisége, széles műveltségre alapozott európai látóköre, hiteles küldetéstudattal párosuló szenvedélyes elkötelezettsége generációk képviselőit ragadta magával. „Iránytű volt, nem csupán a múlt rejtélyeiben, hanem az értelmiséggé válás folyamatában, a jelen problémáiban is segített eligazodni, jövőbe mutató érvényességgel”


Kónya Imre, az MDF volt frakcióvezetője arról beszélt: a sors ajándéka, a nemzet különös szerencséje, hogy „a demokratikus Magyarország megszületésénél két, sziklaszilárd jellemmel megáldott nagy ember, két igaz hazafi és demokrata bábáskodott: Antall József és Szabad György. Mindazok, akik a kormányfői és a házelnöki tisztséget utánuk betöltötték, és akik a jövőben fognak a helyükbe lépni, példájukat meg nem kerülhetik"


Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija


Áder János; Kövér László; Kónya Imre; Orbán Viktor; Spányi Antal; Lovász László; Boross Péter; Erdődy Gábor; Szabad György temetése

A július 3-án, életének 91. évében elhunyt Szabad Györgyöt a történelmi egyházak és felekezetek nevében Spányi Antal római katolikus püspök, Bogárdi Szabó István református püspök, az egyház zsinatának lelkészi elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija búcsúztatta.


Cserhalmi György, Szabad György temetése

Cserhalmi György


Áder János; Orbán Viktor; Szabad György temetése

Szabadné Suján Andrea és Szabad Júlia, Szabad György özvegye és lánya


Szabad György temetése


Kövér László; Szabad György temetése

Kövér László jelenlegi házelnök


Balog Zoltán; Varga Mihály; Fazekas Sándor; Rogán Antal, Szabad György temetése

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője (b), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b2), Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (b3) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere rója le kegyeletét a sírnál


Kuncze Gábor; Szabad György temetése

Kuncze Gábor