Eltemették Esterházy Pétert

Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

-

A tömeg megtöltötte a templomot és az előtte lévő parkot. A szertartáson részt vettek pályatársak, színművészek, politikusok.


Esterházy Pétert a Veszprém megyei Gannán, a család hagyományos nyughelyén temették el.

Esterházy Péter olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit nem lehet és nem is szabad befogni. Búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától – mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Kossuth-díjas író gyászmiséjén.Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát. Játékos szelleme, gazdag lelke szétfeszítette megszokott szavainkat

– mondta Várszegi Asztrik, aki szerint Esterházy Péter szavai egyszerre szóltak a teremtő Isten gazdagságáról, az ember életéről, sorsáról, élvezeteiről és fájdalmáról.

Írása egyszerre volt briliáns irodalom és egy nemzet nyelvének megdicsőülése. Esterházy Péter nemcsak a vér, hanem a lélek és a szellem arisztokratája is volt. Örökségét meg kell ismernünk, fel kell fedeznünk, és élnünk is kell belőle.


A Kossuth-díjas író 66 éves korában, július 14-én hunyt el hasnyálmirigyrákban. Földi maradványait a gyászszertartás után szűk családi körben helyezték el az altemplom családi kriptájában.

A latin nyelvű gyászszertartáson részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és több politikus. Jelen volt Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke és a szervezet igazgatója, Keresztury Tibor; Szőcs Géza, a magyar Pen Club elnöke, valamint több más könyvkiadó vezetője is.

Részt vettek a gyászmisén Esterházy Péter pályatársai, köztük Dragomán György, Németh Gábor, Végel László, Konrád György, Spiró György, Mécs Imre és Szabó T. Anna, valamint Jelenits István teológus, irodalomtörténész, Törőcsik Mari és Mácsai Pál színművész, Muhi András filmrendező, Dés László és Földes László (Hobo) zenészek.