Eltemették B. B. Kinget

Fotó: MTI/MTVA / Tannen Maury

-

Sok-sok zenével búcsúztatták a blues királyát a Mississippi deltájában.


A Mississippi deltájában fekvő Indianolában, az életének szentelt múzeum kertjében helyezték örök nyugalomra a május 13-án 89 éves korában meghalt blueslegendát, B. B. Kinget.

A gyászszertartás már szerdán megkezdődött, amikor koporsóját Memphis repülőteréről a helyi Handy Parkba vitték, amely első zenei sikereinek színhelye volt. Május 29-én ravatalozták fel az indianolai múzeum kertjében, és a közeli baptista templomban tartották az istentiszteletet, majd családi körben a temetést szombaton.

A 15-szörös Grammy-díjas blueszenész, a Rock and Roll Hírességek Csarnokának tagja az Indianolától 32 kilométerre fekvő Berclairban született 1925-ben. Szülei válása után nagymamája nevelte fel. 17 éves volt, amikor Indianolába költözött, ahol amellett, hogy traktorvezetőként ültetvényeken dolgozott, már gospelt és bluest játszott templomokban, klubokban, utcákon és a helyi rádióban. A második világháború után, 1948-ban költözött Memphisbe.

King az utolsó éveit Las Vegasban töltötte, ott is halt meg 89 éves korában. Indianolát tartotta szülővárosának, 1980 óta minden évben koncertezett itt.