Eltemették a tavaly októberben balesetet szenvedett F1-pilótát

Fotó: AFP / VALERY HACHE

-

Családján és barátain kívül versenytársai is elkísérték utolsó útjára Nizzában.


A város katedrálisában megtartott gyászszertartáson a lelkész úgy fogalmazott, a 25 évesen, múlt pénteken elhunyt "Jules halála mélységesen igazságtalan", ugyanakkor hozzátette, Bianchi szerencsés volt abból a szempontból, hogy valóra tudta váltani az autóversenyzéssel kapcsolatos álmait.


A vendégek között a világbajnoki címvédő brit Lewis Hamilton (Mercedes), valamint a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Ferrari) mellett több versenyző, így a brazil Felipe Massa (Williams) és a francia Romain Grosjean (Lotus) is ott volt. Megjelent Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke és fia, Nicolas – aki Bianchi menedzsere volt –, valamint a francia sportállamtitkár, Thierry Braillard is.

„Isten óvjon, Jules. Minden versenyen velünk leszel” – írta Twitter-oldalán a világbajnoki címvédő Mercedes istálló.Bianchi az első versenyző a legendás Ayrton Senna 1994-es halála óta, aki egy Forma-1-es futamon történt baleset következtében vesztette életét.

A francia versenyző tavaly október 5-én, a Szuzukában rendezett Japán Nagydíjon csapódott neki autójával a német Adrian Sutil (Sauber) versenygépét mentő darunak. November közepéig a jokkaicsi Mie kórház intenzív osztályán ápolták, majd miután képessé vált az önálló légzésre, a nizzai egyetemi kórházba szállították. Megműtötték, majd kómába esett. A vizsgálatok szerint a versenyzőnek úgynevezett diffúz axonális sérülése volt, amely az agy nagyobb részét érintette. Az ilyen sérültek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét, akik pedig felébrednek, gyakorta maradandó károsodással élnek tovább.