Elszökött az Iszlám Államtól az Iszlám Állam hóhérja

-

A Jihadi Johnként emlegetett férfi több propagandavideón embereket végzett ki. Most szökésben van, mert állítólag félti az életét.


A férfi - akinek a kiléte amúgy ismert, Mohammed Emwazinak hívják - attól tart, hogy ő is úgy végzi, mint az általa kivégzett emberek, ezért elszökött az Iszlám Állam elől és csatlakozott egy másik iszlamista csoporthoz. Emwazi a Sputnik News értesülései szerint azóta fél, amióta kiderült a személyazonossága, és az Iszlám Állam több tagja is vadászik rá. 1988-ban született Kuvaitban, majd hatévesen költözött Angliába, brit állampolgár.Emwazi egy kevésbé ismert dzsihadista csoporthoz csatlakozott Szíriában, így nem csupán azt próbálja elkerülni, hogy az Iszlám Állam emberei öljék meg, hanem az amerikai és brit fogságot is. Vérdíjat tűztek ki a fejére. Ő is egyike azoknak a nyugaton felnőtt egyre gyarapodó számú huszonéveseknek, akik először csatlakoztak az Iszlám Államhoz, majd később kiábrándultak belőle és megszöktek a szervezettől.

Korábban egy Abdel-Majed Abdel Bary nevű - szintén előbb dzsihadistává váló, majd az Iszlám Állam és a brit állam elől egyaránt menekülő - londoni rapperről hitték, hogy ő Jihadi John. Ő pár hete a szíriai-török határon bujkált menekültnek álcázva magát.