Elszenesedett holttestek a legfőbb kongói ellenzéki párt székházánál

Fotó: MTI/AP / John bompengo

-

Az ellenzék és a rendőrök összecsapásának több halálos áldozata is van.


Lángokban állt a legnagyobb kongói ellenzéki párt, az Unió a Demokráciáért és a Társadalmi Haladásért (UDPS) kinshasai székháza, a rendőrök lezárták a területet. Két másik, az UDPS-szel szövetséges ellenzéki párt székházát is felgyújtották az éjjel. Az UDPS székházánál készült fotókon két elszenesedett holttestet, két égő embert és egy súlyos fejsérüléssel a földön fekvő férfit is látni. A szanaszét heverő benzineskannák arra utalnak, hogy szándékos gyújtogatás történhetett.

Előző nap legalább 17-en haltak meg a biztonsági erők és az elnökválasztást halogató Joseph Kabila államfő ellen tüntető tömeg összecsapásaiban. Claude Pero Luwara, a belügyminisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok közül hárman rendőrök, 14-en civilek voltak. Az egyik rendőrt állítólag több tüntető meglincselte, majd holttestét felgyújtotta.

Az UDPS pártszékházának közelében újabb összecsapások zajlottak az éjszaka. Másik két, az UDPS-szel szövetséges ellenzéki párt székháza is leégett az éjszaka. Egy párttag szerint a tüzet civil ruhás, felfegyverzett férfiak gyújtották, akik előtte benzinnel locsolták le az épületeket. A gyújtogatók terepjárón érkeztek a székházakhoz helyi idő szerint hajnali négy órakor.


Az elnököt támadják

Az erőszakba torkolló tüntetések az államfő ellen irányulnak. Az ellenzék szerint Kabila igyekszik elhalasztatni az eredetileg novemberre tervezett elnökválasztást, hogy mandátumának decemberi lejárta után is hivatalban maradhasson.

Az ország választási bizottsága a hét végén kérelmezte az alkotmánybíróságtól az elnökválasztás elhalasztását.

Kabila ellen már tavaly is voltak tüntetések, amelyekben emberek tucatjai vesztették életüket.