Elszálltak a zöldségárak

Fotó: Sputnik / Igor Zarembo

-

Egy fej saláta áráért egy kiló csirkecombot lehet venni, egy kiló brokkoli vagy cukkini pedig egy kiló színkaraj árához közelít. A gyümölcs, a zöldség – néhány kivételével – szinte luxusnak számít.


Előbb a fagy tarolt, most pedig a kofák - írja a szabadfold.hu.

Sokkolóak a piaci hírek, legyen szó baromfiról, tojásról, zöldségről, gyümölcsről, de már egyes tejtermékek is drágulnak. Hosszú évtizedek óta először egyrészt hiánycikk lett a zöldségek egy része, másrészt olyan drága, hogy az átlagkeresetűek sem engedhetik meg maguknak. De nem Magyarországon történt baj, hanem az Európa nagy részét ellátó mediterrán térségekben: az ott is sokáig tartó nagy hideg, valamint az esőzések és áradások tették tönkre a termést, illetve csökkentették annyira, hogy még legalább márciusig ellátási gondokkal kell számolni.

Főleg Dél-Spanyolországban és Itáliában a zord időjárás miatt kiesett a termés 25-50%-a, ami hiányt és óriási áremelkedést okoz. Vannak termények, melyek háromszor többe kerülnek, mint tavaly télen.

Ezért tehát nincs saláta, főként jégsaláta, amiből olyan hiány alakult ki, hogy egyes angol boltokban korlátozni kellett a vásárlást. A Tesco a nagy-britanniai üzleteiben bevezette, hogy az Iceberg salátából egy-egy vevő legfeljebb hármat vehet, míg egy másik bolthálózatnál, a Morrison'snál két saláta a maximális „fejadag”, brokkoliból pedig hármat lehet vásárolni. Más láncoknál egyelőre csak az árak emelkednek meredeken, a háromszorosára.
A pánik mindenesetre elkezdődött: sosem szoktak e zöldségekből tömegével vásárolni, most viszont mindenki vinné, hogy híre ment a hiánynak.
Ez itthon nem fordult elő, igaz, akadnak egyes időszakok, amikor egy-egy termék egyszerűen nincs. De mostanában egy kiló paradicsomért, paprikáért már hetek óta jóval ezer forint feletti összeget kérnek, egy-egy kiló cukkini, tök, padlizsán ára 1500 forint körüli. Annyi, mint a karajé vagy a csirkemellfiléé.Magyarországon az Olasz- és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva. Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a Budapesti Nagybani Piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők. A koktélparadicsom is sokat drágult: a tavalyi 775 forint után az idén 1600 forint körüliek az árak. Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkini esetében mutatott a statisztika: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515-ről 1600 forint fölé. A padlizsán esetében is hasonló a helyzet.