Elszállították a lezuhant gép áldozatainak földi maradványait

Fotó: AFP / KHALED DESOUKI

-

Repülőgép indult vasárnap este Kairóból Szentpétervárra az előző napon Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító életüket vesztett utasainak és személyzetének földi maradványaival. Orosz és egyiptomi szakértők a tragédia okait illetően egyik változatot sem zárják ki.


Az egyiptomi fővárosból indult gép 224 áldozat közül 162-nek a földi maradványait szállította Szentpétervárra.


A francia hírügynökség szerint vasárnap késő este még sem az egyiptomi, sem az orosz hatóságok nem tudták megállapítani a gép lezuhanásának az okát. Egyetlen tény ismert, miszerint az Iszlám Állam egyiptomi szárnya bejelentette, hogy az ő fegyveresei lőtték le a gépet. Ugyancsak vasárnap közölte a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője, hogy a repülő már földet érés előtt darabjaira hullott, azok húsz négyzetkilométeres körzetben szétszóródtak.


Megvan a két fekete doboz

Az AFP tudósítása szerint orosz és egyiptomi szakértők Maxim Szokolov orosz közlekedési miniszter társaságában a helyszínre siettek, ahol megtalálták a két fekete dobozt. Mind Egyiptomban, mind Oroszországban megkezdték a vizsgálatot, miközben Franciaországból és Németországból várnak további szakértőket Egyiptomba annak a megszokott procedúrának a keretében, amelyet az Airbusokkal kapcsolatos szerencsétlenségek esetében végeznek.


Szokolov egyébként korábban nem tartotta hitelesnek a merénylettel kapcsolatos változatot. „Megjelentek különféle információk arról, hogy a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó orosz utasszállító repülőgép szerencsétlenségét terroristák által kilőtt légelhárító rakéta okozta volna. Ezt az információt nem tartjuk hitelesnek." Az AFP által megkérdezett szakértők mindenesetre hangsúlyozták: mindaddig, amíg a fekete dobozokat nem sikerül „szóra bírni", sem az nem zárható ki, hogy a gép fedélzetén bomba robbant volna, sem az, hogy esetleg - amikor a gép technikai okokból alacsonyabbra ereszkedett - földről kilőtt rakéta találta el.


A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A több mint 18 éves Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és hét főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Vasárnap az orosz légügyi hatóság, a Rosztransznadzor elrendelte a Kogalymavia működésének ideiglenes felfüggesztését. A Lufthansa német és az Air France-KLM francia légitársaság után vasárnap a dubaji székhelyű Emirates is bejelentette, hogy járataik nem fogják használni a Sínai-félsziget fölötti légi folyosót, amíg ki nem derül a katasztrófa oka. Ugyancsak módosította a Sarm-es-Sejkből Moszkvába tartó járatainak útvonalát az eddig e légi folyosót használó Uralszkije Avialinii és a Nordvind orosz légitársaság.