Elszalad az infláció a nyugdíjasok mellett – Lázár szerint nem

Fotó: Sputnik / Igor Zarembo

-

Bár a tervezettnél magasabb nyugdíjemelést ígért a napokban Orbán Viktor, még az 1,6 százalék is értékvesztést jelent jövőre.


A 2012-ben elfogadott törvényi szabályozás szerint a nyugdíjakat minden évben legalább a költségvetésbe tervezett infláció mértékével kell emelni. Eszerint jövőre 0,9 százalékkal kapnának többet a nyugdíjasok, mint idén. Orbán Viktor azonban a napokban bejelentette: a büdzsében lévő számnál nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal emelkednek jövőre a nyugdíjak.

Szabó Tímea, független országgyűlési képviselő, az Együtt politikusa írásbeli kérdéssel fordult a gazdasági tárcához: „Június óta kiderült, hogy az infláció jóval magasabb lesz annál, mint a kormány tervezte, az MNB utolsó két inflációs előrejelzése 2,3, illetve 2,6 százalékra becsüli a pénzromlás 2017-es mértékét. Ami viszont azt is jelenti, hogy a nyugdíjak nem őrzik meg a reálértéküket, ha marad a z alulbecsült inflációval számolt költségvetés és nyugdíjemelés. … Mekkora mértékben kívánja emelni a nyugdíjakat, hogy azok jövőre is megőrizzék a reálértéküket az új inflációs előrejelzések ismeretében?”

Tállai András, az NGM államtitkára válaszában konkrét számot nem említett, sőt jelezte: a Magyar Nemzeti Bank is tévedhet néha, hiszen „az MNB is rendszerese n felülvizsgálja a várható inflációs folyamatokról alkotott képét”. Az államtitkár emlékeztetett arra: „Amennyiben az infláció a kormány előrejelzése alatt marad, akkor a nyugdíjak reálérték felett emelkednek, ellenben ha az infláció magasabb, akkor az adott év novemberében az első nyolc hónap tényadatai alapján várható infláció figyelembevételével kompenzációra kerül sor.”

A Nemzeti Bank szeptemberben adta ki utolsó inflációs jelentését, amelyben jövőre 2,3 százalékosra teszi a pénzromlás ütemét. Ez már önmagában azt jelenti, hogy az év nagyobb részében – januártól novemberig – az infláció elszalad a nyugdíjasok pénztárcája mellett.

A jegybank azonban a fenti számításokat még hónapokkal azelőtt végezte, hogy a kormány és az érdekképviseletek nagyarányú béremelésben állapodtak volna meg. A jelentősen megnövekedett bértömeg-kiáramlás mindenképpen érezhetően emelni fogja az inflációt. Szintén rontja a forint értékét, hogy az olajtermelő államok kartellje a héten megállapodott a nyersolaj-kitermelés csökkentéséről. Már a hír hallatára is drágulni kezdett a nyersanyag világpiaci ára, és elemzők szerint ez a trend folytatódni is fog. Ennek hatására az üzemanyagok ára is felfelé kúszik majd, ami megjelenik később az áruk és szolgáltatások árában is. Vagyis jövőre akár 3,5 százalékos is lehet az árak emelkedése, ami ráduplázna a most bejelentett nyugdíjemelés mértékére.

Lázár János, miniszterelnökség vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: az 1,6 százalékos nyugdíjemelés a kormány számításai szerint kompenzálni fogja a minimálbér emelése miatt megnövekedő inflációt. Hozzátette: 56 milliárddal forinttal fizetnek jövőre többet 2,4 millió nyugdíjasnak.