Elsősorban a Lidl és az Aldi járna rosszul a foglalkoztatási kvótával

Fotó: AFP / MYCHELE DANIAU / AFP / MYCHELE DANIAU

-

Mentesülnének a kiskereskedelemben tervezett kötelező foglalkoztatási kvóta alkalmazása alól azok a nagyáruházak, amelyekben van csemegepult – írja a Magyar Idők. Azaz a 400 négyzetméteresnél nagyobb boltokat üzemeltető vállalatok közül csak az olyan önkiszolgáló jelleggel működő diszkontláncokra vonatkozik majd a szigorítás, mint mondjuk a Lidl, Aldi vagy a Penny Market.


A jogszabálytervezet szerint a négyszáz négyzetméteresnél nagyobb alapterületű áruházakban nyitvatartási időben hetven négyzetméterenként legalább egy olyan dolgozónak kell az eladótérben tartózkodnia, aki kereskedelmi tevékenységet folytat. Ez a kötelező munkaerőkvóta, amelyről egyelőre nem világos, hogy konkrétan mely feladatkörök esetén írja elő az állomány frissítését. A kereskedelmi tevékenységbe ugyanis beletartozik többek között az eladói, a vevőszolgálati, az árufeltöltői vagy a pénztárosi munkakör is – írja a lap.


Azt viszont a Magyar Idők megtudta, hogy az elképzelés csupán azokat a láncokat érintené, amelyek olyan üzleteket tartanak fenn, ahol kevesebb alkalmazott van, mert mondjuk nincsenek hagyományos csemegepultjaik, ahonnan naponta friss áruval szolgálják ki a vásárlókat. Azaz a szabályozás alól mentesülnének a személyes kiszolgálórészleggel rendelkező hiper- és szupermarketek.


A kvóta így valószínűleg csak a diszkontláncokra vonatkozna, azaz a hét legnagyobb forgalmú, napi fogyasztási cikkeket kínáló áruházláncból – Auchan, Tesco, Spar, Aldi, Lidl, Penny Market, Metro – jelen állás szerint leginkább a Lidl-, Aldi-üzletekben, illetve a Penny Market-egységekben hozhat nagyobb változást a jogszabály.