Elsöprő győzelmet arattak a mérsékeltek az iráni választásokon

Fotó: AFP / ATTA KENARE

-

A mérsékelt Haszan Róháni iráni elnök szövetségesei többséget szereztek a 290 fős parlamentben és a 88 tagú Szakértők Tanácsában, amelynek feladata, hogy megválassza az iszlám köztársaság következő legfőbb vallási és politikai vezetőjét.


A voksolás eredménye jelentős kudarc a konzervatívok számára az Irán vitatott nukleáris programjáról tavaly nyáron kötött megállapodás óta első ízben megrendezett választásokon.


Ötven reformer társa mellett maga Róháni, illetve Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni korábbi államfő is mandátumot szerzett a Szakértők Tanácsában. A pénteki kettős választásokon 55 millió választópolgár járulhatott az urnák elé, hogy leadja szavazatát a parlament, illetve a Szakértők Tanácsának tagjaira.

Az iráni belügyminisztérium hétfőn jelentette be az Ali Hamenei legfelsőbb vallási és politikai vezető utódjának megválasztására hivatott testület új összetételét. Eszerint a mérsékelt erők a 88-ból 59 helyet szereztek meg a történelmi jelentőségű választásokon. A tanács jelenlegi vezetőjének, a keményvonalas Mohammad Jazdi ajatolláhnak nem sikerült újra elnyernie a szavazók bizalmát. Ugyancsak kiesett a testületből Mohammad-Taki Meszbáh-Jazdi, a keményvonalasok szellemi vezetője és Mahmúd Ahmadinezsád előző konzervatív elnök pártfogója.

A teheráni választókerület számára fenntartott 16 helyből 15-öt tudtak megszerezni Róháni hívei az IRNA állami hírügynökség szerint. A fővárosban egyedül az Őrök Tanácsát vezető Ahmad Dzsannati került be konzervatívként. Az Őrök Tanácsa felelős a képviselőjelöltek alkalmasságának megállapításáért. A testület a jelenlegi választások előtt is jócskán megrostálta a reformer indulókat.

Emellett Róháni hívei elsöprő győzelmet arattak konzervatív ellenfeleik felett a parlamenti választásokon. Az iráni állami televízióban hétfő délután közzétett eredmények szerint a reformerek legalább 85, míg a mérsékelt konzervatívok 73 helyet szereztek meg, és együtt többséggel rendelkeznek a 290 fős medzsliszben. A keményvonalas konzervatívok mindössze 68 mandátumhoz jutottak.

Öt helyet az iráni vallási kisebbségeknek tartanak fenn, míg 59 mandátum sorsa a várhatóan áprilisban tartandó második fordulóban dől majd el. A fővárosi körzetben a mérsékeltek mind a 30 mandátumot megszerezték, holott az előző választásokon mindössze 2 képviselőt küldhettek Teheránból a törvényhozásba.

"A teheráni lista első harminc jelöltjének mindegyike egyúttal a leadott szavazatok több mint 25 százalékát szerezte meg, így közvetlen választással, második forduló nélkül kerülnek a parlamentbe" - mondta el Abdolreza Rahmáni Fazli iráni belügyminiszter egy sajtótájékoztatón. Teherán a mérsékeltek fellegvárának számít, míg vidéken inkább a konzervatívok élveznek nagyobb támogatottságot.

A belügyi tárca vezetője hozzátette: mintegy 34 millió választópolgár vett részt a pénteki voksoláson, ami a választásra jogosultak körülbelül 62 százaléka. A magas részvételi arányt Ali Hamenei legfőbb vallási vezető is dicsérte. A voksolás óta először nyilatkozó, mélységesen Nyugat-ellenes ajatolláh nem kommentálta az eredményeket. Hamenei ugyanakkor hangsúlyozta: az újonnan megválasztott testületeknek függetleneknek kell maradniuk a külföldi befolyástól.

A parlamentből kiesett törvényhozók többsége ellenezte a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött nukleáris egyezséget, és az iráni gazdaság fellendítésére tett erőfeszítések kerékkötője volt. A távozó parlament visszafogta Róháni gazdaságpolitikáját, akinek kezdeményezései a magánszektor erősítését, a korrupciót visszaszorítását és a külföldi befektetők Iránba vonzását célozták. "Gazdasági ügyekben a következő medzslisz sokkal jobb lesz, mint a jelenlegi" - bizonygatta Szaid Lejlaz, Mohammad Hatami mérsékelt exelnök egykori tanácsadója.

Elemzők szerint az eredmények arra utalnak, hogy a szavazók elégedettek Róháni békülékeny külpolitikájával. Irán tavaly nyáron megegyezésre jutott a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjával kapcsolatban, amelynek hatására számos, az iszlám köztársasággal szemben hozott nemzetközi szankciót feloldottak. Ez megnyitotta az utat a gazdasági fellendülés előtt az ázsiai országban.

A hétfői eredmények ellenére a konzervatívok továbbra is jelentős befolyással bírnak az ország életére Irán Janus-arcú államberendezkedésének köszönhetően, amelyben vallás és politika szorosan összefonódik.