Elsöprő győzelem vs. Orbán megbukott – pártok értékelik a népszavazást

Forrás: RTL Klub

-

43,42 százalékos részvétel mellett a kormányoldal elsöprő győzelemről beszél, annak ellenére, hogy nem érte el a népszavazás az érvényességi küszöböt. Az ellenzék szerint Orbán politikája megbukott.


Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a Nézőpont Intézet exit poll felmérésére hivatkozva az urnazárást követően kijelentette: a kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelme a népszavazás. „A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük” – mondta. Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése „mindannyiunkat kötelez”.

A kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától – mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke. Szerinte magas volt a részvétel, és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának.A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amelyet, úgy tűnik, hogy elveszített. Mirkóczki Ádám a részvételi adatokat értékelve azt mondta: nagyon úgy fest, hogy a referendum nem volt több, mint egy közel 20 milliárd forintos közvélemény-kutatás, amelynek az eredményét pénz nélkül is pontosan tudta mindenki.

Szerinte a kormányfő egyet tehet: lemond posztjáról. Hozzátette, hogy a kormánypárti politikusoknak és a kampánystratégáknak is le kell vonniuk a következtetést. Az ellenzéki politikus kijelentette, „az arrogáns, pökhendi, olykor zsaroló kampányt” nem lehet következmények nélkül hagyni.

A jobbikos politikust megkérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint a Szerbiában várakozó migránsok a népszavazás eredménytelensége esetén megindulnának a határra. Úgy fogalmazott, ez „a kormányzati propaganda újabb mérföldköve a szánalom kategóriában”. Hozzátette: nincs olyan információjuk, hogy az illegális bevándorlók a választási iroda oldalát böngésznék és azt figyelnék, hogy számukra kedvező lesz-e a népszavazás.Az Együtt szerint azzal, hogy a magyarok többsége nem ment el szavazni, hatalmas kudarcot vallott Orbán Viktor és a Fidesz politikája – olvasható a párt közleményében. Ez a népszavazás egy bizalmi szavazás volt a kormánnyal szemben. A kormány pedig nem kapott bizalmat. Elfogadhatatlan, hogy ezek után a miniszterelnök közjogi következményekről beszéljen. Másfél éves hergelés, másfél év kormányzati gyűlöletpolitikája nem kapott ma bizalmat a választók többségétől. Orbán Viktor ma kudarcot vallott, a kormány menekültpolitikája ma megbukott. A magyar választók ma azt üzenték Orbán Viktornak és a Fidesznek, hogy nem hajlandók hülyeségre szavazni.

Szabó Tímea, a PM társelnöke kampányrendezvényükön kijelentette: Orbán Viktor 11 milliárd forintba került gyűlöletpolitikája megbukott. Október 2-án ezt kell ünnepleni. Ami pedig a feladat: a hatalomból eltávolítani a gyávákat. Hogy ezt ki fogja megtenni, arra egy megoldást ajánlott, a közös képviselőjelöltek állítását 2018-ban. Minden választókörzetben csak egy demokratikus ellenzéki jelölt indulhat a kormánypártiakkal szemben, csak ekkor lesz esély leváltani a hatalmat. Ezért az október 2-i népszavazás nem a szavazásról szól, hanem a másnapról és a következő hónapokról. Október 24-én az ellenzéki pártoknak el kell kezdeni az előválasztások előkészítését – nyomatékosította. Szabó fontosnak tartja, hogy a közös jelöltekről ne a pártvezetők egyezkedjenek, hanem minden érintett. „Döntsetek ti, ne néhány pártelnök!” – fogalmazott.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke a szavazási aktivitás addigi eredményeit úgy értékelte, Orbán Viktor saját csapdájába sétált, az emberek átláttak a szitán. Tamási Áront idézte: aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan.Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel, és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett – kommentálta a népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este.

„Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon” – mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.Molnár Gyula, az MSZP elnöke kijelentette: ha már a kormány a nemre alapozta a kampányát, legyen ez a jelszó 2018-ig: mondjunk nemet a Fidesz kormányzásának folytatására. Molnár szerint holnap nem változik semmi, nem csökken a szegénység, nem lesz jobb az egészségügy. Szerinte az elmúlt egy évben nem volt kormányzás, csak a migránsok voltak. A kormány ellenséget csinált a többségből, a szegényekből, a másképp gondolkodókból, a cigányokból, a filozófusokból, mindenkiből, aki szerintük nem tartozik a nemzethez.