Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Dunán Nagybajcsnál

-

Hétfőn reggel tetőzhet a Duna Nagybajcsnál, ahol a másodfokú készültségi szintet is meghaladhatja kis időre a vízszint. Országos árvízhelyzet, röviden.


A vízállás Komáromnál hétfő késő estére elérheti, és kismértékben meghaladhatja az elsőfokú készültség szintjét. Esztergomnál a vízállás valószínűleg csak megközelíti az első fokot.

A Mura - amelynek magyarországi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van - szombaton egész nap egyenletesen áradt, és vasárnap is további mintegy fél méteres áradás várható.

Letenyénél a tetőzés vasárnap éjjelre a második fokozatot megközelítő vízállással várható.

A Rába Szentgotthárdnál szombaton tetőzött, míg Körmend térségében tetőzés közeli állapotban van a folyó, és az elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladja a vízállás. Sárvárnál nem kellett készültséget elrendelni.

A Dráván is várható árhullám, Drávaszabolcsnál kedd reggel rendelhetik el az elsőfokú készültséget. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál hétfő reggel várható a tetőzés, a másodfokot nem éri el a vízszint. A Sajón várhatóan kedden kell elrendelni az elsőfokú készültséget.

A Rába és a Mura vízgyűjtőin az elmúlt 24 órában 10-25 milliméter eső esett. Az elmúlt 24 órában a Duna bajorországi vízgyűjtőjén sokfelé mértek 10 milliméter feletti, helyenként 20-30 milliméter csapadékot.