Első utunk a 4-es metrón

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A főváros lakói dél óta használhatják az új 4-es metrót, amely a kelenföldi vasútállomást köti össze a Keleti pályaudvarral. A nagyközönség - és a választások - előtt a politikai elit és a sajtó munkatársai is kipróbálhatták Budapest legújabb nevezetességét.


Az átadási ceremónia egy megtekintéssel zárult. A miniszterelnök és a főpolgármester vetett egy pillantást a metró elindításának talajba gravírozott emléktáblájára, amelyen saját nevüket olvashatták, és olvashatja ezután – mint más nagyberuházások esetében – mindenki, aki a kelenföldi végállomáson pattan majd be a metrókocsikba, vagy ide érkezik meg.4-es metró átadása A Margit híd második világháborút követő újjáépítésének állított, mára már eltüntetett emléktáblája

Első metróutazós élményünkben sajnos már sem Orbán Viktor, sem Tarlós István, de még Horváth Csaba sem osztozott. A celebritások különvonata jóval előbb elviharzott az állomásról, mint az újságírók szerelvénye. A várakozás pillanatait Mészáros Dóra explaymate a metróalagútnál is mélyebb dekoltázsa tette elviselhetőbbé. Azt nem tudtuk meg ugyan, hogy szakújságíróként vett-e részt az eseményen, ám munkásságáról ezen a linken több is megtudható.

 A rejtélyek száma tovább sokasodott, amikor váratlanul megszűnt a mobileszközök térereje. Mint később megtudtuk, a Terrorelhárítási Központ munkatársai gondolták úgy, hogy a miniszterelnök biztonságát veszélyezteti, ha az újságírók a föld alatt használják ezeket a technikai vívmányokat. A metró péntek déli átadása óta egyébként elvileg minden mobilhálózat elérhető, sőt wifiről is csicseregnek a verebek.Az első utazás viszonylag kalandos volt, hiszen a metró indulásáról nem igazán kaptunk tájékoztatást. Aztán kevéssel délelőtt 10 óra előtt váratlanul becsukták az ajtókat és elindultunk - rossz irányba. Az újságírók, fotósok, operatőrök egy része döbbenten szemlélte a földalatti szerelvényt – kívülről. Aztán a kihúzóvágányról visszatértünk az állomásra, majd útnak indultunk.Az új metró meg sem állt a Gellért térig, így a Bikás park, Újbuda-Központ és Móricz Zsigmond körtéri állomásokat csak néhány pillanatig láthattuk. Így persze úgy érezhettük magunkat, mint Ferenc József apostoli királyunk, akit a kisföldalatti 1896-os átadásakor szintén megkíméltek attól, hogy az állomásokat egyenként kelljen megtekintenie.


4-es metró átadása További képekért kattintson!

A Szent Gellért téren azonban megállt a szerelvény és az utasok először kicsit félve, majd egyre bátrabban özönlöttek szét az egyik legszebb állomáson. Öt perc után visszaterelték a brigádot a kocsiba, amely ezután már tényleg nem állt meg a Keleti pályaudvarig.


- További képekért kattintson!

A II. János Pál pápa téren azonban óriási meglepetés ért minket. Egy fúvószenekar és Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója várta a delegációt, ám hiába. A metró száguldott tovább, így Verdi Aidájának néhány taktusán és a főigazgató biccentésén kívül további részletekkel nem szolgálhatok.


4-es metró átadása Az Erkel színház fúvósai az Aidából adtak elő néhány taktust. További képekért kattintson!

Ha rajong a metróátadásokért, itt talál egy csomót

A 4-es metró átadásáról bővebben itt olvashatnak!

A kisföldalattiról itt találnak videót, a 2-es metró első szakaszának átadását itt tekinthetik meg, míg az 3-as metró Deák tér és Nagyvárad tér közötti részének átadásáról itt láthatnak archív felvételeket.