Első ránézésre egy doboz aldis banán, valójában rengeteg kokain

Fotó: AFP / SOEREN STACHE

-

Majdnem négy mázsa kokaint találtak Kolumbiából érkezett banános dobozokban a berlini Aldi szupermarketek dolgozói. Ez a német főváros történetének eddigi legnagyobb kokainfogása. A drog értéke átszámítva 4,5 milliárd forint.


A rendőrség közlése szerint 386 kilogramm kábítószer került elő a banánszállítmányokból. A német élelmiszerbolt-hálózat összesen tizennégy berlini, illetve Brandenburg tartománybeli üzletében találtak egy-, illetve kétkilós adagokban fekete zacskókba csomagolt kokaint a gyümölcsök között.


Ez a legnagyobb mennyiség, amelyet kokainból egyetlen akcióban lefoglaltak a berlini hatóságok – közölte a rendőrség szóvivője, Stefan Redlich, miután bemutatta a fogást a német sajtónak. A korábbi legnagyobb, 300 kilogrammos kokainszállítmányt 1999-ben foglalták le. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki küldte és kinek szánta a drogot, amelynek utcai értéke mintegy 15 millió euró (4,5 milliárd forint).Az Aldi kapott már máskor is kokaint Kolumbiából

Az Aldi berlini és brandenburgi üzletei nem először kaptak kokaint Kolumbiából a megrendelt banán között. 2014 januárjában az üzletlánc több boltja összesen 140 kilogrammot kapott a kábítószerből, szintén banános dobozokba rejtve. Akkor a hatóságok arra gyanakodtak, hogy a csempészek elfelejtették vagy nem tudták időben kipakolni árujukat a banán közül.

Nemrég egy másik német bolthálózat, a Lidl is kapott hasonló, kéretlen szállítmányt: egy hónapja a lánc egy prágai egységébe 100 kilogramm kokain érkezett a banán között Kolumbiából.