Első körben lehet szavazni az olimpiáról és a Városligetről

Fotó: AFP / DAMIEN MEYER

-

A Fővárosi Választási Bizottság mindkét kérdést átengedte. Itt nem szokott véget érni az ügy, ráadásul az aláírásokat sem lesz könnyű összegyűjteni.


„A Fővárosi Választási Bizottság hitelesítette a Városligetre és az olimpiára vonatkozó népszavazási kérdést is!” – jelentette be Karácsony Gergely, Zugló polgármestere a Facebookon.


A politikus vasárnap az MTI-nek azt mondta, jövő év elején is elindulhat a két kérdésben az aláírásgyűjtés. Karácsony Gergely azt mondta, korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról. Az előterjesztést a közgyűlés többsége nem támogatta. Tarlós István főpolgármester azzal érvelt, „a lakosság nem tudna felelős döntést hozni a kérdésben, ezért nem lesz népszavazás a rendezésről”.

Két hete viszont civilek népszavazási kezdeményezést nyújtottak be az olimpiával kapcsolatban, ehhez csatlakozott lényegében Karácsony Gergely is a Városliget beépítéséről szóló kezdeményezésével.

A kérdések:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”

A Fővárosi Választási Bizottság határozata ellen is lehet fellebbezni a bíróságon, így az ügy vélhetően még nem zárult le.

A népszavazási törvény, illetve a fővárosi önkormányzat vonatkozó rendelete szerint a közgyűlésnek kötelessége kiírni a helyi népszavazást, ha azt a választópolgárok tíz százaléka kezdeményezi. Ez Budapesten valamivel több mint 140 ezer embert jelent, ennyi hiteles aláírást kell összeszedniük a kezdeményezőknek 120 napon belül. A korábbi tapasztalatok alapján ez nem lesz egyszerű.