Első körben 100 embert akar kirúgni a BKV

-

Százfős csoportos létszámleépítés várható a BKV-nál, mivel az új buszüzemeltetési modell miatt harmadával csökkent a buszos üzletág teljesítménye – közölte a társaság. A főpolgármester pár napja még 150 fős BKV-s leépítésről beszélt, és további pár száz főről a BKK-nál.


A BKV közleményében az áll, hogy a társaság feladatainak átstrukturálására kényszerül, ezért a gazdaságos működés biztosításához szükség van a létszámcsökkentésre.

Egyes munkakörök az átstrukturálás miatt megszűnnek, a létszámcsökkentés végül várhatóan 96 munkavállalót érint. Az elküldeni tervezett dolgozók jellemzően az autóbusz- és trolibusz-járműkarbantartás területén tevékenykednek. Közölték továbbá, hogy a társaságnál 2016-ban további költségracionalizálások várhatók.

A BKV törekszik arra, hogy „elősegítse a létszámcsökkentés által érintett munkavállalók jövőbeni elhelyezkedését, egy szolgáltatásuk keretében a dolgozóknak lehetőségük nyílik más cégek üres álláshelyeiről tájékozódni, illetve jelentkezni azokra” – írták.

Tarlós István főpolgármester pénteken azt közölte, hogy a közlekedési társaságnál egy 200 fős létszámleépítésről gondolkodnak, az óbudai garázs és telephely pedig feleslegessé válhat. A közleményben az állt, hogy erről nincs még döntés, de ha lesz, legfeljebb 4-500 milliós megtakarítást eredményezhet.

A BKK-nál is jelentős létszámleépítés várható, közölte még. A tervek szerint a vállalat csak forgalomszervező és projektkezelő feladattal foglalkozna, a mostani ezres létszám helyett 150 emberrel.