Első kiadású Zrínyi-kötetet árvereznek el, érik a könyvészeti botrány

-

Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzának 1651-ből származó első kiadását is elárverezik a Krisztina Antikvárium szombat délelőtti aukcióján. Az Országos Széchényi Könyvtár blogposztban hívja fel a figyelmet, hogy a könyvet két kötetből illesztették össze. A Krisztina Antikvárium vezetője szerint a bejegyzés szerzőjével, az OSZK munkatársával régóta rossz a kapcsolatuk.


Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmének 1651-ből származó első kiadása Bécsben készült a császári udvari nyomdában Kosmerovi Máté udvari nyomdász felügyelete mellett. A kötet tartalmazza a költő fennmaradt lírai költeményeinek nagy részét is. Mint írják, az első kiadás 28 fennmaradt példányának többsége hiányos és javarészt közgyűjteményekben lelhető fel. Az aukción szereplő hiánytalan kötetre 8 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.A kötet valóban hiánytalan, de néhány lapját egy másik példányból pótolták. Ez a tény szerepel is a kiállítás katalógusában. Az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa viszont "a vásárló tudatos megtévesztéseként" értékeli a most árverésre bocsátandó könyvet: "(A vásárló) tulajdonképpen két csonka Zrínyihez jut, két részpéldányhoz, amelyeknek megvolt külön-külön a története, de most a Krisztina Antikváriumban egyesül anélkül, hogy az előzményeket tudná. Kérdés az, hogy ez most minek minősül? A vásárló tudatos megtévesztésének? Mert azt mégsem mondhatjuk, hogy az antikvárius addig simogatta a két könyvet esténként, hogy ez lett belőle."A Krisztina Antikvárium vezetője, Földváry Antal telefonon megerősítette, hogy a könyv hiányzó lapjait egy másik példányból pótolták, de hangsúlyozta, hogy a kötet ettől még teljes. Az OSZK blogján megjelent bejegyzés szerzőjét, Farkas Gábor Farkast "rosszindulatú embernek" nevezte, aki minden régi könyvet megtartana magának. Mint mondta, Farkasnak és neki régóta több vitás ügye van.

Farkas Gábor Farkas szerint az antikvárium munkatársainak jelölniük kellett volna a katalógusban, hogy két példányból állították össze a most aukcióra bocsátott könyvet, a mostani megfogalmazás ugyanis ellentétes a Magyar Antikváriusok Egyesületének etikai kódexével.