Első fokon nyilvánosak a tavalyi váci Ákos-koncert szerződései

-

A Budakörnyéki Járásbíróság nem jogerős döntése szerint a Váci Dunakanyar Színház Kft.-nek az összes fesztiválos szerződést ki kell adnia. A pert Ferjancsics László, az Együtt és a helyi lokálpatrióták közös önkormányzati képviselője indította, miután közérdekű adatigénylésére nem kapott választ.


Ferjancsics László, az Együtt és a helyi lokálpatrióták közös önkormányzati képviselője tavaly év végén fordult a Váci Dunakanyar Színház Kft.-hez a városban megtartott Ákos-koncertre vonatkozó közérdekű adatigényléssel. Az önkormányzati tulajdonban lévő cég a kérdések megválaszolására először további időt kért, majd egyszerűen nem válaszolt.

Az önkormányzati képviselő perre vitte az ügyet, amelyben tegnap született elsőfokú ítélet a Budakörnyéki Járásbíróságon. Eszerint minden, az Ákos-koncerthez kötődő szerződést meg kell küldeni a képviselőnek. A bíróság indokolása szerint, ha a cég nem tudja megítélni, hogy a V4 fesztivál keretében mely szerződések vonatkoztak az Ákos-koncertre, akkor az összes fesztiválos szerződést ki kell adnia.

Ferjancsics László egy másik adatkéréséből novemberben már kiderült, hogy a Kovács Ákoshoz köthető Fehér Sólyom nevű céggel a Váci Dunakanyar Színház Kft. egy tízmillió forintos szerződést kötött tavaly nyáron. Ekkor még sehol sem volt az a botrány, amely a zenész egy tévényilatkozata miatt tört ki, és azzal járt, hogy a Magyar Telekom felmondta a vele kötött szponzorációs szerződését.

Az Együtt közleménye szerint a váci céggel szemben eddig is több per folyt, mert nem adott ki közérdekű adatokat, holott a kft. több tízmillió forintnyi forrást kapott közpénzből, a Fidesz-KDNP többség irányította váci önkormányzat költségvetéséből. A bíróság egyszer sem döntött Váci Dunakanyar Színház Kft. javára.