Elromlott az egyetlen sugárkezelő gép Ugandában

-

21 évig működött, most elromlott az egyetlen berendezés Ugandában, amellyel rákos betegeket sugárkezeltek. Számukra jelenleg Kenya a legközelebbi hely, ahol ilyen kezelést kaphatnának.


Az is felmerült, hogy közösségi finanszírozással oldanák meg, hogy Ugandának ismét legyen sugárkezelő gépe, illetve vagyonos emberek vennének az ország számára egyet, de feltehetően egyik sem oldaná meg az ugandai egészségügy problémáit, írja a Guardian.

Most, hogy Uganda egyetlen sugárkezelő gépe elromlott, legalább kétezer rákos ember maradt az országban kezelés nélkül. Kenyában van a legközelebbi gép, de Ugandában nagy a szegénység, egy kenyai kezelés pedig ötezer dollárba kerülhet számukra. A tehetősebbek eddig is Indiába, Kenyába és Dél-Afrikába jártak kezelésre.

Az ugandai állami egészségügyi hatóság szerint a gép hiánya csupán 20 százalékát érinti a rákos betegeknek. Más, független szakértők szerint a 75 százalékukat. Ugandában 20 ezer rákos megbetegedés van évente, és ez a szám várhatóan emelkedni fog. A most elromlott berendezést 1995-ben adományozták az országnak, azóta a hivatalos adatok szerint átlagosan több mint 27 ezer beteget látott el évente.

A problémát tetézi, hogy Ugandában a rákos betegek 80 százalékát későn diagnosztizálják, amikor már a harmadik vagy a negyedik stádiumban vannak.

A kormány azt állítja, már megrendelte az új gépet, de építeni kell köré egy bunkert is. Ezt viszont már csak a következő év költségvetéséből tudná fizetni az állam, azaz legalább 18 hónapot kellene várni, hogy a rákos betegek Ugandában hozzáférjenek a berendezéshez.

Mindez azután történt, hogy Yoweri Museveni ugandai elnököt az IMF arra figyelmeztette, hogy a szociális célokra kapott segélyeket propaganda- és belbiztonsági célokra költötte el. Ráadásul az ugandai parlament épp a napokban extra költségvetést szavazott meg az elnöknek, mivel már év elején túllépte az idei teljes keretet.