Elrettentés és párbeszéd – egyszerre

Fotó: DPA / RAINER JENSEN

-

Negyven katona állomásozik majd a NATO Székesfehérváron kialakítandó új vezetési pontján – mondta kedden Szijjártó Péter külügyminiszter.


Szijjártó Péter kijelentette: a hétvégi NATO-csúcson a balti államok és Lengyelország területén egy négyezres létszámú csapat állomásoztatásáról döntöttek. Infrastruktúrát és utánpótlást nem telepítenek át, így ez semmilyen módon nem sérti a NATO-Oroszország alapokmányt.

A NATO-tagállamok egyeztettek a nyolc keleti tagállamban úgynevezett előretolt vezetési pontokról is. Ezek közül hat már működik, Magyarországon és Szlovákiában pedig jövőre jöhet létre ilyen parancsnokság. A székesfehérvárin negyven katona fog állomásozni, húsz magyar, húsz pedig más NATO-tagállamokból. Mindezekről a szerdai, várhatóan nagyköveti szintű NATO–Oroszország-csúcson is egyeztetnek majd. Szijjártó szerint egyszerre kell az elrettentés és a párbeszéd doktrínáját alkalmazni. A NATO is, Magyarország pedig kifejezetten abban érdekelt, hogy stratégiai párbeszéd legyen Oroszországgal, amely kölcsönös bizalmon alapuló együttműködéshez vezet.