Elpusztult a Franciaországban született pandabocs

-

Kínai szakember is segítette a francia állatorvosokat.


Először születtek kölykei egy óriáspandának a franciaországi Saint-Aignan-sur-Cher város Beauval állatkertjében. A Kínából kölcsönbe kapott nőstényt, Huan Huant napokon át tartották szigorú megfigyelés alatt, a péntek éjjeli szüléskor kínai specialista is csatlakozott az állatorvoscsoporthoz.

"Az első kölyök igen gyorsan jött, Huan Huan magához ölelte, tisztára nyaldosta. A második bébi 14 perccel később érkezett, ekkor az anya magára hagyta az elsőt, hogy a másodikkal foglalkozzon" – mondta az orvoscsoport egyik tagja.

Egy kifejlett nőstény óriáspanda akár 125 kilogrammot is nyomhat, de az újszülött bocsok általában alig 120 grammos. A vadon élő pandák általában egy bocsot ellenek, az apró, vak bébiknek még szőrzete sincs. A 86 kilogrammos Huan Huan második bocsa 142,4 grammal született, 21,4 grammal volt több, mint testvére. A másodszülött erősnek és egészségesnek bizonyult, az elsőszülött azonban sokkal gyengébbnek: légzési nehézségek léptek fel nála, alig két órát élt.

Az állatkert kamerákat szerelt fel az anyaállat szobájában, hogy a látogatók addig is láthassák az újszülöttet, amíg élőben is biztonságosan meg lehet mutatni.

Huan Huan és párja, Jüang Zi 2012-ben kerültek a francia állatkertbe, érkezésüket a Párizs és Peking közötti viszony kedvező jelének tekintették a diplomaták. Az újszülött hím keresztanyjának Brigitte Macron francia first ladyt kérték fel, aki a következő hónapokban ellátogat az állatkertbe. A nevet Kínában választják ki, a kínai elnök felesége lesz a másik keresztanya. A kis bocsot egyelőre apja után Mini Jüan Zinek nevezték el, a szakértők szerint nagyjából egy hét alatt derül ki, életképes-e.

A pandapár 2022-ig maradhat a Beauvalban, a bocsot két vagy hároméves korában viszik Kínába. Már csak mintegy 1800 óriáspanda él vadon Kínában, 400 pedig állatkertekben.