Elpusztult a debreceni állatkert zsiráfborja

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Az anyaállat nem fogadta el a 18 napja született borjút, ezért a gondozók táplálták. A tragédia ennek ellenére, váratlanul megtörtént.


Minden előzmény nélkül, szombat reggel váratlanul elpusztult a debreceni állatkert 18 napos kis zsiráfja – közölte az MTI-vel az intézmény igazgatója, Nagy Gergely Sándor. A recés zsiráfborjú április 11-én, Debrecen város napján, 430 napnyi vemhesség után elsőszülöttként látott napvilágot Szilveszter és Emma frigyéből, először a debreceni állatkert történetében.

A zsiráfoknál az első ellés több kockázattal is jár. A 6 éves Emma a gyors ellést követően nem engedte magához a zsiráfbébit, ezért az ilyenkor szokásos protokoll szerint az állatápolók kézből táplálták, gondozták, a kis zsiráf szépen gyarapodott. Nagy Gergely Sándor szerint a recés zsiráfborjú pusztulása váratlanul történt, annak okáról csak a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumának vizsgálata után tudnak részleteket közölni.

Európa állatkertjeiben jelenleg 158 egyedből álló recészsiráf-állomány él. A Magyarországon csak Debrecenben látható recés zsiráfok az európai fajmentő program keretében 2006 óta élnek a Nagyerdő fái alatt.


Az állatkert bejelentése:


Korábbi bejegyzés a borjú születéséről: