Elpártolt Vonától a párt holdudvara

Forrás: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Sokan nem mentek el a pártelnök előadására.


Teljesen átalakult a Jobbik holdudvara, a régi értelmiségi támogatók, akik kritikusak Vona Gábor politikájával szemben, meghívást sem kaptak, míg mások nem voltak kíváncsiak a soltvadkerti előadására – írja a Magyar Idők. A lap szerint jelentősen változott a pártelnök mondanivalójának tartalma is: míg tavaly elismerően szólt a kormány számos intézkedéséről, idén már csak a kritika maradt. Egy éve a Jobbik médiafelületei még világgá kürtölték, hogy bizalmas értelmiségi egyeztetést tartott a párt soltvadkerti rendezvényén, ahol Vona kormányzati terveit ismertette.

A "titkos értelmiségi találkozónak" nevezett tanácskozás szereplőin végigpásztázó kamerákkal demonstrálta a párt az őket támogató szellemi holdudvart. A soltvadkerti tanácskozást idén augusztus 27-én is megrendezték, a mostani eseményről azonban mindössze egy Vonáról készült videót tett közzé a párt internetes lapja.

"A harmadik találkozón vettem részt, viszont ennyi ismeretlen arcot egyszer sem láttam, mint most" – mondta az egyik, neve elhallgatását kérő résztvevő. "A számarány tekintetében lehet, hogy sokan voltunk, de ami az értelmiség súlyát illeti, nagyságrendekkel kevesebben, mint egy évvel ezelőtt."

A lap szerint idén először nem kapott meghívót a zártkörű eseményre Tóth Gy. László, akit Vona Gábor nemrég még úgy jellemzett, hogy azon kevesek közzé tartozik, akik a legnagyobb hatással voltak a gondolkodására. Nem volt ott a találkozón Bíró András Zsolt, a Kurultáj főszervezője, és nem kapott invitálást Borbély Zsolt Attila politológus, a Jobbik korábbi nemzetpolitikai vezetője sem.

A Magyar Idők szerint többen kaptak meghívót, de a párt irányváltása miatt nem jelentek meg az eseményen. Többek között nem volt ott a tanácskozáson Vincze Gábor történész, Koltay Gábor filmrendező, Raffay Ernő történész, volt honvédelmi államtitkár, valamint Bán János író.