Előzetesben az Összefogás Párt elnöke

-

Szepessy Zsolt több száz ukrán állampolgárnak ígért pénzért közbenjárást a magyar állampolgárság megszerzésében.


Harminc napra előzetesbe került Szepessy Zsolt korábbi monoki polgármester, az Összefogás Párt elnöke, aki legutóbb a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezéseivel került a középpontba. Rajta kívül élettársát és annak fiát is elvitték a rendőrök, ugyanis azzal gyanúsítják őket, hogy 2013-ban hatszáz ukrán állampolgárnak pénzért azt ígérték, hogy a törvényi feltételek hiányában is segítenek megszerezni részükre kedvezményes honosítással a magyar állampolgárságot – írta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közleményében.


Egy állampolgárság megszerzéséért 1000 eurót kértek, így mintegy 200 millió forintot gyűjtöttek össze. Az is többször előfordult, hogy a honosítás papírjait nem adták át a pénzért, csak olyan hamis iratot, amely arról szólt, hogy a kedvezményes honosítási eljárás az egyik magyar város polgármesteri hivatalában megindult.

Az Origo megkereste Szepessy Zsolt ügyvédjét, Futó Barnabást, aki elismerte, hogy ügyfele került előzetesbe.

Az, hogy nyomoznak ellenük, már februárban kiderült, de most került csak sor előzetes letartóztatásukra, mert az ügyészség szerint fennáll a szökésük, elrejtőzésük veszélye, illetve, hogy szabadlábon befolyásolhatnák a tanúkat.