Előzetesben a menekülteket kirabló férfiak

-

Fuvart ígértek a szíriai menekülteknek, de elvették a pénzüket. A TEK vette őket őrizetbe, rablásért kell felelniük.


Rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a egy 19 éves szegedi lakos és fiatalkorú társa ellen. Egy 46 éves, szintén szegedi lakos társukat pedig jogellenes tartózkodás elősegítésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként a Pest megyei nyomozók – közölte honlapján a rendőrség.

A rendőrség múlt csütörtökön délelőtt kapott bejelentést, hogy az M5-ös autópálya 51-es kilométerénél négy illegális bevándorló gyalogol a sztrádán. A helyszínre érkező rendőrök a szíriai férfiakat a dabasi rendőrkapitányságra állították elő. A meghallgatások során elmondták, hogy néhány órával korábban bűncselekményt követtek el a sérelmükre.

Az eljárás során kiderült, hogy a szíriai férfiak egyike csütörtökön, a reggeli órákban Röszkén megállapodott a 46 éves gyanúsítottal abban, hogy fejenként 205 euróért Budapestre szállítják őket. A pénz átadását követően autóval indultak az M5-ös autópályán a főváros irányába. Örkény közelében azonban a 19 éves K. Attila és fiatalkorú társa fegyverrel vagy annak utánzatával a náluk lévő készpénz átadására kényszerítette a férfiakat, majd a helyszínről elhajtottak.

Az adatgyűjtés és a tanúkihallgatások eredményeként a Pest megyei nyomozók azonosították a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyeket. Mivel feltételezhető volt, hogy a gyanúsítottak fegyverrel rendelkeznek, a három férfi elfogására múlt pénteken a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét kérték fel. A szegedi férfiakat elfogásuk és előállításuk után a Pest megyei nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették.

Az illetékes bíróság vasárnap elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. K. Attila és társai ellen a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya folytatja le.