Előzetesbe tennék az ügyvédnőt, akin 290 milliót keresnek

-

A korábban Érden praktizáló jogász nem tud elszámolni a nála ügyvédi letétbe helyezett pénzekkel.


A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség indítványt tett annak a korábban Érden praktizáló ügyvédnőnek az előzetes letartóztatására, aki a nála ügyvédi letétbe helyezett összegekből 290 millió forinttal nem tud elszámolni. Az ügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, ügyvédi visszaélés bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítja a korábban Érden ügyvédi irodát működtető nőt.


A gyanúsított 2012-től kezdődően bírt rá sokakat arra, hogy rajta keresztül igényeljenek hitelt külföldi projektekhez.
Valamennyi ügylet feltételeként szabta, hogy ügyfelei nála helyezzenek el pénzt ügyvédi letétbe, ezzel igazolva teljesítőképességüket.

Ügyfelei egyenként 40 000–100 000 eurót, illetve 12–100 millió forintot adtak át a neki. Ezt a pénzt a nő egyéb adósságai rendezésére fordította, vagy felélte – tájékoztat az ügyészség. Az újabb befizetők pénzéből esetenként visszafizette a korábbi befizetők nála letétbe tett pénzének egy részét vagy egészét.

Projekthitelt ígérete ellenére senkinek nem intézett, erre nem is volt lehetősége. Ügyfelei elől folyamatosan elrejtőzött, hívásaikat nem fogadta. A gyanúsítottat 2013 áprilisában kizárták az ügyvédi kamarából. Mivel a nyomozás jelenlegi szakaszában a gyanúsított szökésétől tartani lehet, és fennáll annak a veszélye is, hogy bizonyítékok eltüntetésével befolyásolja a nyomozás sikerét, vagy újabb bűncselekményt követ el, a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség őrizetbe vette, és előzetes letartóztatásának elrendelésére tett indítványt.