Előzetesbe kerülhetnek a tragédiát okozó embercsempészek

Fotó: AFP / DIETER NAGL

-

Az Ausztriában holtan talált 71 menekült ügyében három bolgár és egy afgán embercsempész letartóztatását kezdeményezte az ügyészség. Ők működtek közre a menekültek Magyarországról Ausztriába szállításában. A korábbi hírek arról szóltak, két bolgár és egy magyar papírokkal rendelkező férfit gyanúsítanak az osztrákok, ám később kiderült, nincs magyar állampolgár a csempészek között.


A rendelkezésre álló adatok szerint az embercsempészek a szerb–magyar határt illegálisan átlépő menekülteket Kecskeméten vették fel. Az embercsempészésben közreműködő négy férfit a Készenléti Rendőrség pénteken fogta el és vette őrizetbe.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága és a gyanúsítottak külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének, eltüntetnének bizonyítékokat vagy befolyásolnának tanúkat. Vagy újból nekiállnának embert csempészni.

A kiemelt jelentőségű bűnügyben a nyomozás bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt, a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyelete mellett zajlik.

Egy Ausztriában hagyott kisteherautóban 71 ember fulladt meg, az áldozatok között van négy kisgyerek is. A sofőr elmenekült a helyszínről. A borzalmas látvány annyira sokkolta az osztrák rendőröket, hogy pszichológus segíti őket.