Előzetesbe kerülhet az egyik hungarista

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A belügy már írja a jelentést a hungaristák és a Jobbik kapcsolatáról, miközben a bíróság hamarosan dönt az egyik elfogott letartóztatásáról.


Formálódik a paramilitáris, szélsőjobboldali csoportok parlamenti pártokkal való esetleges kapcsolatainak feltárására indult belügyminisztériumi vizsgálat jelentése – értesült a Magyar Idők. Úgy értesültek, hogy már csak apróbb finomításokra van szükség a dokumentum jóváhagyása előtt. A dokumentumban nyilvánvalóan a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) és politikai kapcsolatrendszere kapja majd a fő hangsúlyt. Az MNA a legkiterjedtebb félkatonai szervezet, amely bár 2012-ben kettévált, nem hagyott fel hungarista indíttatású eszmerendszerével, illetve a legutóbbi időkig rendszeresen szervezett katonai kiképzéseket főleg Bőny, illetve korábban Tapolca környékén.

Az MNA-hoz kapcsolódó hír, hogy szombaton dönthet az illetékes nyomozási bíró annak a férfinak az előzetes letartóztatásáról, akit a bőnyi rendőrgyilkosság után indult átfogó rendőrségi akció keretében most csütörtökön fogtak el.

A férfi lakásán egy-egy forgótáras Parabellum, illetve Luger pisztolyt találtak, a hozzájuk való lőszerekkel együtt. A rendőrség szerint a lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel meggyanúsított és őrizetbe vett férfi éppúgy összefüggésbe hozható az MNA-val, mint a vele egy időpontban elfogott további négy gyanúsított. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységeivel Budapesten, Ipolytölgyesen, Jászárokszálláson, Pécsett és Putnokon fogott el egy-egy, a hungarista csoporthoz kapcsolódó személyt.

A pisztolyok mellett adathordozókat, feljegyzéseket, uszító propagandaanyagokat is lefoglaltak, valamint az egyik helyszínen kábítószert is találtak. A propagandaanyagok még nyomdai csomagolásban voltak, a csomagoláson „Magyar Jövő: Hungarizmus! MNA” felirattal, a tartalmuk kisebbségek és migránsok ellen uszít.

A négy, szabadlábon védekező elfogottat közösség tagja elleni erőszak előkészületével gyanúsították meg. Az e heti akció előzménye a múlt keddi rajtaütés volt, amikor Bőnyben, Budakalászon, Budapesten, Jászberényben, Mosonmagyaróváron, Rádon, Sajókeresztúron és Vácott állítottak elő 12 embert, akik közül 11 lett gyanúsított, köztük ifj. Győrkös István, a rendőrgyilkos Győrkös nagyobbik fia.

Végül két főt tartóztattak le közülük. Scorpio, illetve Kalasnyikov sorozatlövő fegyvereket, puskákat és pisztolyokat, páncéltörő gránát kilövésére alkalmas gránátvetőt, robbanóanyagot, valamint adathordozókat foglaltak le.