Előzetes letartóztatásban marad a Sinn Féin elnöke

Fotó: AFP / Leon Neal

-

Jean McConville 1972-es elrablásáról, meggyilkolásáról és eltemetéséről kérdezik továbbra is a Sinn Féin fejét, Gerry Adamst.


Újabb két napig előzetes letartóztatásban marad Gerry Adams, akit az észak-ír rendőrség az 1972-es McConville-gyilkosságról kérdez ki – írja a Guardian. A Sinn Féin párt vezető tisztségviselői közben megvádolták a rendőrséget, hogy politikai hadjáratot folytatnak Adams ellen, és az eljárást csak eszközként használják arra, hogy a republikánus párt választási esélyeit rontsák az ír határ mindkét oldalán. Adams visszautasította, hogy bármi köze lenne a McConville-gyilkossághoz, és hogy valaha is tagja lett volna az IRA-nak. (Többen, köztük történészek és volt tagok is állítják ugyanakkor, hogy Adams IRA-tag volt.) A férfit szerdán vették őrizetbe. Jean McConville egy 37 éves özvegy volt, akit 1972-ben raboltak el és lőttek le az IRA tagjai. A holttestet titokban eltemették, és az csak 2003-ban került elő. A gyanú szerint a nőt azért ölték meg, mert tévesen azt feltételezték, hogy besúgó.


Mi az a Sinn Féin?

Az ír republikánus párt 2005 óta a legerősebb katolikus párt is Észak-Írországban. Az ír határ mindkét oldalán aktív párt Írországban 1997-ben lett a parlament tagja. A párt célja a jelenleg az Egyesült Királysághoz tartozó észak-ír megyek Írországhoz való csatolása. Középtávon módosítanák a nagypénteki egyezményt is. A republikánus párt tagadja az IRA-val (Ír Köztársasági Hadsereg) való hivatalos kapcsolatot, ám mégis vannak erre a kapcsolatra utaló jelek. Gerry Adams pártelnök és Martin McGuinness pártelnök-helyettes például 2005-ben jelentették be, hogy kiléptek az IRA katonai tanácsából, holott addig tagadták tagságukat.