Először versenyezhet ebben az évezredben női pilóta az F1-ben

Fotó: Getty Images for Martini / Handout

-

HÁTTÉR

A Williams finn pilótája, Valtteri Bottas komoly hátfájdalmakkal autózott hatodik helyet érő időt az időmérőn, de nem biztos, hogy rajthoz áll a vasárnapi Ausztrál Nagydíjon.


Hátfájdalmai miatt orvosi ellátásra kényszerült a Williams finn pilótája, Valtteri Bottas – írja a GP-live.hu. A versenyző hatodik lett az idénynyitó Ausztrál Nagydíj időmérőjén annak ellenére, hogy fájt a háta. A finn csapattársa, Felipe Massa a harmadik helyről vág neki a futamnak, amelyen a tavalyi világbajnok, Lewis Hamilton indul az élről.


A csapat szóvivője szerint kétesélyes, hogy Bottas elindulhat-e a vasárnapi futamon, erről helyi idő szerint délben döntenek a verseny napján. Ha Bottas nem indulhat el az Ausztrál Nagydíjon, akkor a Williams kénytelen lesz különleges engedélyhez folyamodni a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA). A csapat 32 éves, angol tesztpilótanője, Susie Wolff ugyanis a hétvégén sem szabadedzésen, sem az időmérőn nem szerepelt.

A GP-live.hu szerint éppen ezért kicsi az esély arra, hogy a Williams megkapja az engedélyt, ám ha sikerül, akkor Susie Wolff lehet az első hölgy a kétezres években, aki Formula–1-es futamon részt vett.

Az Ausztrál Nagydíj vasárnap, magyar idő szerint reggel hatkor kezdődik.


Az F1 eddigi női pilótái

  • Maria Teresa De Filippis (olasz, 1958-1959) – 5 időmérő, 3 futam
  • Lella Lombardi (olasz, 1974-1976) – 17 időmérő, 12 futam, fél pont
  • Divina Galica (brit, 1976, 1978) – 3 időmérő, 0 futam
  • Desiré Wilson (dél-afrikai, 1980) – 1 időmérő, 0 futam
  • Giovanna Amati (olasz, 1992) – 3 időmérő, 0 futam
  • Susie Wolff (2014-2015) – 0 időmérő