Először van magyar az Interpol vezetésében

-

Hegyaljai Mátyás képviseli Európát az Interpol végrehajtó bizottságában.


A nemzetközi rendőrségi szervezet, az Interpol 85. közgyűlésén Hegyaljai Mátyást, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkárát választották meg a szervezet végrehajtó bizottsága európai tagjának csütörtökön – közölte a tárca.

A minisztérium közleményében azt írta: a választás eredménye nagy siker a magyar rendőrdiplomácia történetében. Ez az első alkalom, hogy a 190 tagállamot tömörítő Interpol 13 tagú végrehajtó bizottságának tagjai közé magyar szakember került.

Hegyaljai Mátyás helyettes államtitkári kinevezése előtt, rendőri pályafutása alatt az Interpol Magyar Nemzeti Irodánál, az Európai Unió mellett működő brüsszeli magyar állandó képviseleten és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál töltött be vezetői beosztásokat.

A több mint 164 ország mintegy 830 rendőri vezetőjének részvételével zajló 85. közgyűlésen a végrehajtó bizottság regionális tagjai mellett a kínai Meng Hungvejt választották meg az Interpol új elnökének, továbbá a terrorizmus elleni küzdelem részeként határozatokat fogadtak el a biometrikus azonosítók rögzítésének és tárolásának megkönnyítése érdekében.