Először találkozik Trump és Putyin

Fotó: Sputnik / Alexei Druzhinin

-

Donald Trump amerikai elnök pénteken találkozik és tárgyal először négyszemközt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.


Bár Donald Trump a G20-as országcsoport csúcsértekezletén vesz részt a németországi Hamburgban, de az Egyesült Államokban a politikusok és az elemzők elsősorban az orosz elnökkel folytatandó megbeszéléseire figyelnek.

A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott legutóbbi információk szerint a két elnök megbeszélése várhatóan harminc percig tart. Sajtóértekezletet nem terveznek, és a közös fotózáson az újságírók nem kérdezhetnek.

A megbeszélésen Donald Trump és Vlagyimir Putyin mellett Rex Tillerson amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint két tolmács vesz részt. Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint korábban szó volt arról, hogy Fiona Hill, a Nemzetbiztonsági Tanács egyik munkatársa is jelen lesz, de ezt - a The Hill című lap információi szerint heves vita után - elvetették. Hillt ugyanis - ha az orosz politikáról van szó - "héjaként" tartják számon, aki Operatív tiszt a Kremlben címmel társszerzője egy meglehetősen kritikus hangvételű Putyin-életrajznak is.

Az amerikai-orosz tárgyalás fő témáit a Fehér Ház nem hozta nyilvánosságra, így az amerikai média inkább csak találgat. Kommentárok szerint várhatóan szóba kerül a szíriai helyzet, Észak-Korea témaköre és Oroszország feltételezett szerepe a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatban. Csaknem egyöntetű az elemzők véleménye, hogy konkrét megállapodások nem születnek, a két elnök inkább csak ismerkedik egymással. Ezt erősíti meg Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó múlt héten elhangzott nyilatkozata, amely szerint a találkozónak „nem lesz speciális napirendje”.

Befolyásos demokrata párti törvényhozók csütörtökön nyilatkoztak arról, hogy "komoly kötelességmulasztás" lenne Donald Trump részéről, ha nem vetné fel Putyin elnöknek a tavalyi amerikai választásokba történt - egyelőre nem bizonyított - orosz beavatkozást. Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője, Dick Durbin szenátor, valamint a szenátus hírszerzési, külügyi, továbbá fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságainak demokrata párti tagjai levelet intéztek Donald Trumphoz, s arra szólították fel: tegye világossá a hamburgi találkozón, hogy nem tűri el Oroszország beavatkozását az Egyesült Államok demokratikus folyamataiba. Közleményt adott ki Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti csoportjának vezetője is, szintén arra figyelmeztetve Donald Trumpot, hogy "elmulasztaná elnökként reá háruló kötelességét", ha nem hozná szóba a tavalyi választási folyamatba történt orosz beavatkozást.

A Politico című lap emlékeztet arra, hogy Donald Trump legalább 2013 óta dicsérő szavakkal szól Vlagyimir Putyinról. 2013-ban ugyanis, miután nyilvánosan meghívta az orosz vezetőt, hogy látogasson el a Moszkvában rendezett világszépeversenyre, Trump mikroblogbejegyzésben tette fel kérdést: vajon Putyin „az új legjobb barátom lesz-e?”.