Először neveztek ki nőt a londoni rendőrség élére

Fotó: AFP / JACK TAYLOR

-

Az 57 éves Cressida Dick történelmet írt a poszt átvételével, ő az első nő, aki London rendőrségét irányíthatja. Széles karrier áll mögötte, de egyszer már nagyot tévedett.


A londoni Metropolitan Police új vezetőt jelölt ki Sir Bernard Hogan-Howe helyére. A hat év után visszavonuló kapitányt egy nő, Cressida Dick váltja, aki az első női rendőrfőkapitány a londoni hatóság 188 éves történelme során.

Cressida Dick 1983-ban kezdett a rendőrségnél dolgozni. Korábban a terrorellenes egységet vezette, de 2014-ben lemondott. A mostani pozícióért 4 jelölt közül esett rá a választás, a döntésben Amber Rudd belügyminiszter, és Sadiq Khan, London polgármestere is részt vett. A polgármester a Twitteren méltatta az új kapitányt.Rossz nyomon jártak

Cressida Dick tiszta, érthető nyilatkozatairól, higgadt döntéseiről ismert, de egy alkalommal, 2005-ben nagyot tévedett. A 2005. július 7-ei londoni terrortámadás után óriási volt a készültség az egész városban. 2 héttel a robbantás után tovább kutatták a gyanús embereket, és úgy tűnt, hogy Cressida Dick parancsnokként jó nyomon jár egy lehetséges öngyilkos merénylő felkutatása közben.

A nyomozók szerint azt a parancsot adta ki, hogy a megfigyelt személyt “mindenképp tartsák vissza”, de a három rendőr tizenegy fejlövése után derült csak ki, hogy egy brazil villanyszerelőt követtek, akinek egyáltalán nem volt köze a támadásokhoz. Cressida Dick azóta is tagadja, hogy lövésre szólította volna fel a nyomozókat. A metróban lelőtt férfi családja később 100 ezer font kártérítést kapott.

Nagy-Britanniában - a miniszterelnök mellett - a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, és a Rendőrkapitányok Országos Tanácsának elnöke is nő, Cressida Dickkel együtt pedig már három befolyásos rendészeti pozíciót is nő tölt be.