Először mutattak ki zikavírust várandós nőnél Európában

Forrás: Wikipedia

-

Spanyolországban mutatták ki a fertőzést, a nő nemrég tért haza Kolumbiából. Az asszony terhességének 13-14. hetében jár, épp abban az időszakban, amelyben a gyanú szerint a zika leginkább képes fejlődési rendellenességet, kóros kisfejűséget okozni.


A hírt a madridi egészségügyi minisztérium közölte. A nőt orvosi megfigyelés alatt tartják, és nem árultak el róla személyes információt.

Ő lehet az első várandós, akinél igazolták a fertőzést Európában. Korábban Angliában 6, Dániában 1 és Németországban 2 embernél már kimutatták a vírust, mindannyian külföldön fertőződtek meg.

Svédországban is találtak már fertőzöttet, még tavaly nyáron.

A kétféle Aedes szúnyog által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Becslések szerint ebben az évben négymillió lehet a megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A vírus heteken át kimutatható a vizeletben és a spermában, és mint felfedezték, nemcsak szúnyogok terjeszthetik, hanem vérátömlesztéssel és szexuális úton is. Brazíliában volt, aki vérátömlesztés során fertőződött meg tavaly a zikavírussal, erősítették meg csütörtökön a brazil hatóságok.

Egy lőtt sebek miatt kórházban ápolt férfi tavaly áprilisban több transzfúziót kapott, s így kapta el a zikát, mert az egyik véradóról kiderült, hogy vírushordozó.

A zika az esetek mintegy 80 százalékában nem okoz tüneteket, viszont a hordozó így is fertőzőképes.