Először mesélt meneküléséről a gleccserbe zuhant hegymászó

-

A Himalájában egy gleccserszakadékba zuhant egy hegymászó. Azonnal eltört a karja és öt bordája. Hat órán át mászott a szakadékból, küzdelmét filmre vette. A BBC-nek mesélt először a hátborzongató kalandról.


„Egyenletes, havas tájon sétáltam, és semmi sem utalt arra, hogy egy gleccserszakadék van alattam” – mondta a BBC-nek dr. John All hegymászó, aki a Himalája egyik nepáli hegyén zuhant bele a jeges szakadékba. Nagyjából 50 méter mélyre került, esés közben a szűk járatban hol arccal, hol háttal csapódott a gleccserszakadék falának. Azonnal eltört a jobb karja és négy bordája a zuhanás közben. „Amint feleszméltem, tudtam, hogy mennyire súlyosak a sérüléseim. Nem tudtam mozgatni a jobb karomat, éreztem, hogy szúrnak a törött bordáim. Olyan volt, mint egy haláltusa” – mesélte All a BBC-nek. „Alig kaptam levegőt, és tudtam, hogy meg fogok halni. Nem volt más kiút a gleccserszakadékból” – tette hozzá. A negyvennégy éves mászó egy kézzel kapaszkodott ki a mélységből. Az egész, mintegy hat órányi küzdelmét videóra vette. Amikor a felszínre ért, műholdas telefonján üzent a barátainak, akik egy helikopteres mentőt küldtek a segítségére. Dr. John Allt először egy katmandui kórházba vitték, majd onnan hazaszállították az Egyesült Államokba.


John All filmezte a balesetet


Mi is az a gleccserszakadék?

A gleccserek mozgásuk közben megtörhetnek. Ennek oka az, hogy a jég különböző levegő-összetételű és sűrűségű, valamint a szilárd felszín sem egyenletes. Emiatt a gleccser különböző részei eltérő sebességgel haladnak, ami miatt szakadékok jönnek létre.

-