Először látogat Jeruzsálembe egyiptomi kopt pápa 1967 óta

-


II. Tavadrosz, az egyiptomi kopt ortodox egyház pátriárkája Jeruzsálemben a város és a Közel-Kelet metropolitájának, Ábrahám érseknek a temetési imáját fogja vezetni. A szerdán elhunyt érsek az egyház második legfontosabb pozícióját töltötte be II. Tavadrosz, az alexandriai patriarchátus Szent Szinódusának pápája után.

A kopt ortodox egyház egyiptomi szóvivője hangsúlyozta: a látogatás szigorúan kivételes alkalomnak számít. Búlesz (Paulusz) Halím szerint a pápa máshova nem látogat el a Szentföldön, a temetési szertartás után azonnal hazatér.

A néhai III. Senúda pápa 1979-ben betiltotta az Izraelbe irányuló zarándoklatokat, és ez az egyházi tilalom a mai napig érvényben van. III. Senúda ezzel – Egyiptommal és az összes többi arab állammal egyetemben – Kelet-Jeruzsálem 1967 óta fennálló izraeli megszállása ellen tiltakozott.

III. Senúda álláspontját rendíthetetlenül fenntartotta az 1979-ben megkötött egyiptomi–izraeli békeszerződés után is; 41 éves pápasága alatt egyszer sem járt a Szentföldön. Mindazonáltal a békeszerződés alapjául szolgáló 1978-as Camp David-i egyezmények óta Egyiptomban hivatalosan nincsenek érvényben korlátozások az Izraelbe irányuló utazásokra vonatkozóan.

Az egy évig hatalmon lévő iszlamista államfő, Mohamed Murszi 2013-as megbuktatása és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök 2015. májusi megválasztása óta jelentősen javult a két ország viszonya, ami főleg a Sínai-félsziget északi részén jelen lévő terroristák és egyéb bűnbandák elleni biztonsági, illetve hírszerzési együttműködés fokozásában mutatkozik meg.

Tavaly a húsvéti ünnepek alatt a vallási tilalom ellenére feltűnően nőtt a Jeruzsálembe zarándokló koptok száma.