Először látható a fukusimai erőmű reaktorcsarnoka a baleset óta

Forrás: MTI/EPA/TEPCO

-

A 2011-ben katasztrófa sújtotta Fukusimai atomerőmű üzemeltetője hétfőn este először mutatott be – az emberre végzetes sugárzás miatt robottal készült – belső képeket a teljesen leolvadt egyes reaktor primer berendezéseiről, amelyek másképp megközelíthetetlenek a rendkívül magas radioaktív sugárzás miatt.


A kívülállók számára eléggé értelmezhetetlen videofelvételt (lásd alább) és fotókat egy kígyó formájú robot segítségével készítették, amelyet múlt pénteken juttattak be a 2011. március 11-i cunami által tönkretett Fukusima-1 atomerőmű egyes számú reaktorcsarnokába.A robot a közlés szerint értékes adatokhoz juttatta a szakértőket, mielőtt megszakadt vele a kapcsolat, és irányíthatatlanná vált. A beszámoló szerint a kígyórobot révén meg tudták mérni a reaktorteremben uralkodó, óránként 6 és 25 sievert közötti sugárzást, amely a Tepco által meghatározott kulcsfontosságú pontokon állítólag nem haladja meg az óránként 10 sievertet.

Míg az említett értékek mindegyike egy órán belül halálos sugárdózist jelentene az emberek számára, a Hitachi cég által kifejlesztett robot kamerája a Tepco szerint mintegy 16 órán át ellenállt a rendkívüli terhelésnek.

Az elpusztult Fukusimai erőművet üzemeltető cég szakemberei mindebből azt a következtetést vonták le, hogy lesz mód hozzáférni a legsúlyosabban károsodott első három reaktorblokk berendezéseihez, még ha egyelőre nem is tudják, hogyan emeljék ki a katasztrófa miatt bennük leolvadt nukleáris fűtőanyagot.A szakértők idén márciusban – négy évvel a katasztrófa után – a kozmikus sugárzásból származó, úgynevezett müon elemi részecskék vizsgálatával „röntgenezték meg” az egyes számú reaktort, megbizonyosodva a leolvadás tényéről.