Először húzta be a féket Ukrajnában Putyin - frissítve

Fotó: AFP / SERGEY BOBOK / AFP / SERGEY BOBOK

-

Az orosz államfő visszavonja csapatait a határról, a kelet-ukrajnai népszavazás elhalasztásáról is beszélt. Vasárnap Donyeck-megye függetlenségéről lenne szó. A harcok közben folytatódnak a térségben: szeparatisták visszafoglalták a mariupoli városházát, Szlovjanszknál pedig páncéltörő rakétarendszert telepítettek.


Mi mindent mondott Putyin?

Az orosz államfő azért beszélt a halasztásról, mert szerinte előtte szükség van a párbeszéd feltételeinek megteremtésére. A szakadárok válaszként azt közölték, megfontolják a javaslatot - írja a BBC. Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság önhatalmúlag kikiáltott vezetője azt mondta, csütörtöki gyűlésükön beszélnek majd erről.

John Kerry amerikai külügyminiszter korábban elutasította a szerinte kiagyalt, színlelt népszavazást.

Vlagyimir Putyin az EBESZ elnökével, Didier Burkhalter svájci külügyminiszterrel találkozott szerdán, Angela Merkel német kancellárral telefonon beszélt. A tárgyalások után az erőszak beszüntetésére szólított fel, a kijevi vezetéstől pedig azt kérte, hagyjanak fel a terrorellenes hadművelettel.

Putyin arról is beszélt, szerinte a május 25-re kiírt ukrán elnökválasztás jó irányba tett lépés, viszont semmit nem ér amíg nincs megvédve „minden polgár” joga. Elmondása szerint visszavonta csapatait az ukrán határról, miután „folyamatosan panaszokról értesültek” a katonák állásai miatt. A katonák most elmondása szerint szokásos gyakorlatozások helyszínén vannak.

Az ukránok nem lépnek hátrébb

Szerhij Pasinszkij, az ukrán elnöki hivatal ügyvivő vezetője azt nyilatkozta, folytatódik a terrorellenes művelet, és „megsemmisítenek vagy elfognak minden terroristát” a Donyeck megyei Szlovjanszkban és Kramatorszkban.


A NATO tovább maradhat

Kedden a NATO főparancsboka azt mondta a csapatok lehet, hogy tovább maradnak a balti országokban, Lengyelországban és Romániában - eredetileg az év végéig maradtak volna.

Mi történik Mariupolban?

A BBC beszámolója szerint először az ukrán kormányerők tették ki zászlójukat. Szerdán korábban Arszen Avakov ukrán belügyminiszter jelentette be, hogy az ukrán csapatok a sereg és a belügyi erők közös hadműveletében vették be az épületet - ekkor letartóztattak 16 szeparatistát. Később az ukránok elmentek, az épületet múlt héten már elfoglaló szeparatisták pedig visszavették az ellenőrzést a városháza felett. Jelenleg az oroszok és az oroszbarátok Donyecki Népköztársaság zászlója lobog az épületen.

A feszültség a rendőrállomáson fokozódik, ahol a szeparatistákat fogva tartják. A BBC helyi tudósítója szerint az állomásra fegyveresek érkeztek teherautóval és két busszal.


Mi történik Szlovjanszkban?

Az oroszbarátok Fagot páncéltörő rakétarendszereket telepítettek a Donyeck megye északi részén lévő város körüli ellenőrzőpontokon. A szakadárok azzal fenyegetőznek, hogy minden épületet felrobbantanak a városban, amelyen ukrán címer van, ha a terrorellenes erők támadást intéznek ellenük. A helyi lakosok között elterjedt a hír, hogy a szakadárok aláaknázták az általuk elfoglalt hivatali épületeket a városban.

A belügyminisztérium szintén úgy értesült, hogy a szeparatisták nagy mennyiségű robbanószert halmoztak fel a városházán, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), az ügyészség és a rendőrség épületeiben. Állítólag az a tervük, hogy ostrom esetén felrobbantják az épületeket, az áldozatokért és károkért pedig a kijevi vezetést teszik felelőssé.

Helyszíni jelentések szerint a városba vezető minden főbb utat a szakadárok tartanak ellenőrzésük alatt. Az áthaladóknak nemcsak az iratait, de mobiltelefonjait is ellenőrzik, átnézik, milyen fotókat, videofelvételeket készítettek. Szlovjanszkban zárva vannak az üzletek, az iskolák és az óvodák. A városban oroszbarát krími kozákok is megjelentek.

Hétfőn az ukrán kormányerők több mint 30 oroszbarát szakadár fegyverest öltek meg a város körüli harcokban.