Először Fico próbálkozhat a kormányalakítással Szlovákiában

-

A választásokon nagyon bonyolult politikai helyzet alakult ki, a kormányalakításhoz jelenlegi miniszterelnöknek egy nagyon sokszínű koalíciót kellene összehoznia.


Robert Ficót, a szlovákiai parlamenti választásokon legjobb eredményt elért párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökét bízza meg kormányalakítással Andrej Kiska államfő. Hétfői sajtótájékoztatóján Kiska azt mondta: hivatalosan kedden kéri fel a hivatalban lévő miniszterelnököt az új kormány megalakítására, mert Robert Fico Brüsszelbe utazott, ahol az uniós vezetők migrációs csúcstalálkozóján vesz részt.

Az államfő „összetettnek” nevezte a szombati voksolás eredményeképpen előállt helyzetet, megjegyezve: a szavazás eredménye mindenkit meglepetésként ért. A Smer-SD a szavazatok 28,3 százalékát szerezte meg, rajta kívül pedig további hét párt jutott a parlamentbe, ezek közül kettő szélsőjobboldali, egy pedig olyan frissen alakult formáció, amelynek céljairól nagyon keveset lehet tudni. A szlovák választások után kialakult helyzetről itt írtunk részletesen.