Először exportálunk lovakat Kínába

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Elindult Kínába az a kilenc ló - három mén és hat kanca - pénteken, amelyek az első Magyarországról szállított tenyész- és versenylovak lesznek a távol-keleti országban.


A Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteki közleménye szerint további lóvásárlásra lehet számítani Kína részéről, főként, ha az első szállítás tapasztalatai alapján a kínai hatóságok könnyítenek a szállítási feltéteken.


A szállítást megelőző 30 napot a lovak karanténban töltötték, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Dóra-majori telepén. Megérkezésük után Kínában is szigorú karanténban lesznek az állatok legalább egy hónapig.


A kínai hatóságok először 2015 januárjában látogattak Magyarországra az élőállat-export létrejötte érdekében, tavaly novemberben pedig már a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzések elvégzésére egy kínai hatósági állatorvos érkezett az országba. A szakember másfél hónapos magyarországi tartózkodása alatt részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, ahogy az állatorvosi vizsgálatokon és a laboreredmények kiértékelésében is.