Először csak szünetről beszéltek, mégis vége a görögügyi tárgyalásnak

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU

-

Az Eurogroup, azaz az eurozóna-országok válságtanácskozása a hét végén folytatódik.


Nem született megegyezés az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek brüsszeli értekezletén a görög válság megoldásáról, a tárgyalások a hét végén, valószínűleg már pénteken folytatódnak. Korábban úgy volt, hogy csak szünetet tartanak a megbeszéléseken, de ez legalább holnapig biztosan eltart.

"Mára ennyit. A (hitelező) intézmények és Görögország tovább dolgoznak. Az Eurogroup ismét összeül, de nem ma" - mondta Alexander Stubb finn pénzügyminiszter.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy Görögország június 30-ig kiegyenlíti 1,7 milliárd dolláros tartozását.

A csődről szóló találgatások "merő spekulációk, mert úgy gondoljuk, hogy a törlesztés június 30-ig megtörténik, amint ezt a görög hatóságok nyilvánosan ki is jelentették" - mondta csütörtökön Gerry Rice, az IMF szóvivője.

Athén 2010 óta mintegy 236 milliárd euró támogatásban részesült két nagy nemzetközi mentőcsomag révén, részben a többi euróövezeti ország befizetéseiből feltöltött közös kasszából, részben a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Görögországnak az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) nevű uniós pénzügyi alappal - kétszeri meghosszabbítás nyomán - még mindig fennálló szerződése június utolsó napján lejár. E szerződés alapján Athénnak elvben még kapnia kellene 7,2 milliárd eurót, ennek azonban feltétele van: a görög kormánynak hiteles és fenntartható gazdasági-pénzügyi szerkezeti reformtervet kell felmutatnia konkrét számokkal és teljesítendő határidőkkel.