Előretörtek az iszlamisták Szíriában

Fotó: AFP / UYGAR ONDER SIMSEK

-

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges An-Nuszra Front több támaszpontot foglalt el az Nyugat támogatását élvező egyik ellenzéki csoporttól - tudatta vasárnap az Emberi Jogok Szíria Megfigyelőközpontja.


A londoni székhelyű civilszervezet, amely a helyszínen lévő aktivistáktól, önkéntesektől és egészségügyi forrásoktól szerzi értesüléseit, úgy tudja: a terrorszervezet a 13. divízió nevű felkelő csoport sok tagját foglyul ejtette, fegyvereit pedig lefoglalta az éjszaka. A 13. divízió korábban a többi között amerikai páncéltörő fegyvereket is kapott.


Az an-Nuszra azzal vádolja a Szabad Szíriai Hadsereg kötelékében harcoló felkelőcsoportot, hogy megtámadta állásait Idlíb tartományban. Szíriában az utóbbi két hétben jelentősen csökkent az erőszak, mert a damaszkuszi kormány és a legtöbb fegyveres felkelő csoport is csatlakozott az orosz-amerikai megállapodással létrejött részleges tűzszünethez, amely azonban az ENSZ által terrorszervezetként nyilvántartott csoportokra, így az an-Nuszrára és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre nem vonatkozik.