Előre hozott választásokat tartana júniusban a londoni kormány

Fotó: MTI/EPA / JAY ALLEN

-

Theresa May eddig úgy vélte, hogy a választások csak bizonytalanságot szülnének. A kormányfő meggondolta magát, és most azt mondja, csak az új választás hozhat stabilitást.


Június 8-án előre hozott parlamenti választásokat tartana az Egyesült Királyságban a kormányfő – jelentette be Theresa May. A miniszterelnök szerint Britanniában kiszámíthatóságra, stabilitásra és erős vezetésre van szüksége az EU-ról szóló népszavazás után – írja a BBC.

A kormányfő elégedetlen a kormányzati és törvényhozási körökben tapasztalható széthúzással, szerinte az ország kezd egységesen felsorakozni a Brexit-folyamat mögött, "a Westminster azonban nem".

May bejelentése váratlanul érkezett. A kormányfő – aki tavaly nyáron vette át a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól –, eddig azon az állásponton volt, hogy a választások csak újabb bizonytalanságot teremtenének a Brexitről folytatandó tárgyalások kritikus, kezdeti szakaszában.

May javaslatáról szerdán szavaznak: a parlamentben kétharmados támogatására is szükség van ahhoz, hogy a 2020-ban lejáró mandátum előtt választások lehessenek.