Előbbre hozták a magyar elnökséget

Fotó: MTI/AP / Jannisz Papanikosz

-

Hat hónappal előrehozzák 2017 második felétől a soros EU-elnökségeket, hogy pótolják a britek lemondása után keletkezett űrt – állapodtak meg kedden hivatalosan a tagállamok nagykövetei. A következő magyar soros elnökség 2024 második felében lesz.


A Tanács a héten felülvizsgálta a soros elnökségekre korábban megszabott menetrendet, 2030-ig rögzítve az egymást követő EU-elnökségek sorát - írja a Bruxinfo. Az eddigi menetrend módosítása a 2017 második felében esedékes brit elnökség lemondása miatt vált szükségessé.

A nagykövetek szintjén ülésező Tanács döntésének értelmében a London által feladott brit elnökségi félév helyére nem ugrik be egy másik tagállam (Belgium és Magyarország is jelentkezett erre a szerepre), hanem a soron következő elnökségeket egy félévvel előrehozzák. Ennek megfelelően Észtország az előzetes tervekhez képest fél évvel korábban, 2017 második felében abszolválja majd a soros elnökséget.

A 2020-ig korábban meghatározott sorrend nem változik, a felülvizsgált menetrend ugyanakkor immár a 2030-ig terjedő időszakra jelöli ki a soros elnökséget adó országokat. Horvátországot hivatalosan is hozzáadták a listához, és 2020 első felében vezeti majd a munkát a különböző tanácsi formációkban.

Magyarország az új, meghosszabbított beosztás értelmében 2024 júliusa és decembere között látja majd el a soros elnöki teendőket, több mint 13 évvel az első elnökségünk után.